Actualitate

Ion Muruianu a prejudiciat statul de 20 de milioane de lei

Potrivit lui Pelin, în octombrie-noiembrie 2000, întreprinderea a primit energie electrică din Ucraina, de la firma „Energoalians”. Dată fiind situaţia financiară grea a întreprinderii – nici consumatorii casnici, nici agenţii economici nu plăteau la timp -, ucrainenii au acţionat în judecată „RED-Nord” şi SRL „Feren-M”, firmă prin intermediul căreia era livrată energia electrică. Cererea a fost examinată în lipsa acestora din urmă. Timp de doi ani, banii au fost achitaţi firmei intermediare, însă aceştia nu au fost transferaţi mai departe, operaţiile efectuându-se, probabil, între cele două părţi prin achitări reciproce, afirmă Gheorghe Pelin.

Pe 11 februarie 2005, Curtea de Apel Economică (CAE) a respins cererea SRL „Energoalians” privind încasarea de la „RED-Nord” a sumei de 1,5 mln. USD. Reclamantul nu s-a prezentat la proces. Peste doi ani de la data intrării în vigoare a încheierii din 11 februarie 2005, pe 18 mai 2007, „Energoalians” a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie, cu toate că expirase termenul legal, iar una din părţi, SRL „Feren-M”, implicată în litigiul financiar, nu mai exista ca agent economic la acea dată. Gheorghe Pelin consideră că pentru a favoriza „Energoalians” şi a crea premise pentru emiterea unei decizii în folosul acesteia, Ion Muruianu a luat sub control personal monitorizarea desfăşurării procesului. Pe 12 iulie 2007, prezidând personal şedinţa de judecată a Colegiului Economic, el a admis recursul înaintat de firma ucraineană şi a remis cauza la rejudecare CAE. Ion Muruianu, însă, nu s-a aşteptat că, în urma examinării probelor suplimentare, judecătorul CAE, Boris Bârcă, va da câştig de cauză „RED-Nord”, respingând recursul „Energoalians”, care atacă şi această hotărâre în instanţa ierarhic superioară. Pe 10 mai 2008, Colegiul Economic al CSJ, prezidat iarăşi de Ion Muruianu, a casat hotărârea CAE din 4 decembrie 2007, dispunând încuviinţarea executării silite pe teritoriul RM a hotărârilor Judecătoriei din Kiev, adoptate la acţiunea „Energoalians” către „Feren-M” şi „Reţelele Electrice de Distribuţie – Nord” despre încasarea datoriei în mărime de 1.182.456,55 dolari SUA şi, respectiv, de 408.375,17 dolari SUA.

Fostul director al „RED-Nord” crede că pentru această decizie, prin care a fost prejudiciat statul, Ion Muruianu merită nu numai eliberarea necondiţionată din funcţie, dar şi tragerea la răspundere conform legislaţiei în vigoare a RM. Într-o scrisoare adresată conducerii de vârf a RM, Gheorghe Pelin roagă Parlamentul, în limitele competenţei sale, să exercite în numele statului suspendarea achitării silite a datoriei inexistente a „RED-Nord” faţă de „Energoalians”. În plus, el solicită Procuraturii Generale să iniţieze procedura de revizuire a deciziei frauduloase a Colegiului Economic al CSJ din 10 aprilie 2008, prezidat de Ion Muruianu, precizând că există probe reale şi temei juridic de a iniţia această procedură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *