Actualitate

Israelul intră în ofensivă totală și loveşte ţinte din Siria şi Liban

Forţele israeliene au lovit, în ultimele 24 de ore, ţinte din Siria şi Liban, a anunţat Armata, fiind cele mai recente schimburi de focuri peste graniţă, care provoacă temeri că războiul Israelului împotriva Hamas ar putea aprinde un conflict regional mai amplu, relatează CNN, conform News.ro.

În Siria, avioane de luptă şi tancuri israelien au lovit mai multe posturi ale armatei siriene şi alte obiective de infrastructură militară, ca răspuns la trei atacuri lansate de pe teritoriul Siriei, au transmis Forţele de Apărare Israeliene (IDF).

Un singur proiectil lansat din Siria a căzut pe pământ deschis în Israel, a adăugat IDF.

Aceasta este prima dată în cinci zile când Israelul a raportat atacuri de pe teritoriul sirian.

Pe de altă parte, schimburi de focuri între Israel şi militanţii Hezbollah sprijiniţi de Iran şi aflaţi în sudul Libanului au loc zilnic, de câteva săptămâni.

În Liban, Israelul afirmă că un avion de luptă al său a lovit, marţi, ceea ce a numit infrastructură militară şi un punct de lansare al Hezbollah, după ce a identificat rachete anti-tanc şi focuri de mortiere lansate de dincolo de graniţa de nord.

Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene Daniel Hagari a acuzat Hezbollah de faptul că a continuat să ”opereze din satele şi zonele urbane din sudul Libanului”, afirmând că acţiunile ”pun teritoriul libanez la risc”.

Hagari a mai susţinut că peste 100.000 de oameni şi-au părăsit recent casele din sudul Libanului şi s-au mutat mai în nord, în contextul schimburilor de focuri de la graniţă. Este pentru prima dată când principalul purtător de cuvânt al Armatei israelien a făcut astfel de afirmaţii privind oamenii care au plecat din regiune.

Hagari a părut să sugereze ca oamenii fug de tensiunile care au escaladat, deşi nu a oferit vreo explicaţie directă pentru mutări şi nu a fost întrebat despre asta de către reporteri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *