Social

Istoria bătrânului care a cumpărat de la un escroc două covoare cu peste 50 de mii de lei

Ca să-și atinge scopul, răufăcătorii recurg la diferite metode. Aceștia încearcă să buimăcească și să manipuleze pensionarii, unora le spun că sunt membrii unui partid de la guvernare, altora le argumentează că lucrează în parteneriat cu primăria din localitate, iar celor din urmă le promit lemne și cărbune pentru iarnă. Chiar dacă se știe cine este escrocul care a furat bani de la mai mulți oameni vârstnici și are pe rol câteva dosare penale, acesta este la libertate și poate să-și continue nestingherit „munca”.


Mihail Țurcanu, pensionar din satul Pelinia

În vara anului 2013 pensionarului Mihail Țurcanu, din satul Pelinia, raionul Drochia, i-au fost furați din casă circa 53 de mii de lei. De bătrân s-a apropiat un individ străin care i-a propus să cumpere două covoare. Dacă pensionarul le cumpăra, străinul i-ar fi vândut lemne și cărbune la un preț foarte mic. Mai mult, pentru ca să pară om de încredere, necunoscutul a spus că este membru al Partidului Democrat din Moldova și că ar mai colabora cu primăria din localitate. Ulterior s-a adeverit că aceste lucruri au fost inventate. Prin urmare, pensionarul a acceptat să cumpere cele două covoare la un preț de cinci mii de lei.

Circa 53 de mii de lei pentru două covoare

Din spusele fiicei lui Mihail Țurcanu, bătrânul a mers în casă să aducă banii, iar escrocul urmărea pe geam unde acesta își păstrează averea. Ulterior, ca să-l buimăcească pe om, individul l-a rugat să meargă în casă după numărul de la primul covor, iar când acesta a revenit, comerciantul i-a spus că are nevoie și de la al doilea număr, iar, prin urmare, s-a oferit să intre el în casă după acesta. În câteva secunde bărbatul a ieșit și tot foarte rapid a plecat cu mașina condusă de persoana care îl însoțea.

Imediat după plecarea celor doi, Mihail Țurcanu a observat că i-au fost furați toți banii din casă, iar acesta avea strânși deoparte, nu mai puțin de 53 de mii de lei.

Poliția nu a reacționat până nu le-a spus că este vecina lui Dorin Recean

După ce și-a dat seama ce s-a întâmplat, bărbatul s-a adresat imediat la sectorul de poliție din localitate. Când a văzut că aceștia nu reacționează și-a sunat fiica care locuiește în Chișinău și i-a povestit tot ce s-a întâmplat. Aceasta spune că știa că tatăl ei avea mulți bani, dar nici nu-și imagina că este vorba de o asemenea sumă.

Prin urmare, fiica pensionarului Raisa Barancean s-a adresat imediat la poliția din Pelinia, dar i s-a răspuns că de caz se vor ocupa în ziua următoare și aceasta după ce bătrânul va scrie o cerere la poliție.

Indignată de răspuns, dar și de atitudinea organelor de drept, Raisa le-a dat de înțeles polițiștilor că îl are ca vecin pe ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Iar după cum își amintește femeia, îndată ce au auzit acest lucru, polițiștii s-au organizat repede și au venit în aceeași zi să investigheze cazul.

„Îmi pare foarte rău că oamenii legii s-au apucat de treabă doar după ce le-am spus cine este vecinul meu. Ei sunt obligați să ne protejeze, de aceea trebuie să reacționeze în orice situație”, menționează Raisa.

Victor Tizu, anchetatorul care s-a ocupat de acest caz, spune că polițiștii au reacționat imediat și în aceeași zi au început să caute infractorul. Tizu menționează că nu cunoaște nimic despre afirmația cu Recean, iar potrivit lui, oamenii legii și-au făcut meseria corect.

Datele de la poliție arată că la doar două săptămâni de la incident, infractorul a fost prins. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr pe nume Gheorghe Stăvilă care avea viza de reședință în Chișinău. Bărbatul și-a recunoscut vina, iar ulterior a fost plasat în izolator. Conform polițiștilor care l-au identificat, suspectul nu a dorit să divulge numele persoanei care era la volanul mașinii.

Unde este al doilea individ?

Raisa Barancean povestește că a făcut propria investigație pe marginea acestui caz și a ajuns la concluzia că aici este implicată și o persoană din sat care a știut că bătrânul are mulți bani.

„Satul Pelinia este foarte mare. Nici măcar nu toți oamenii din localitate cunosc că strada unde trăiește tatăl meu duce spre drumul central, iar pentru un străin acest lucru este și mai puțin probabil. De aceea, eu cred că persoana care era la volanul mașinii a fost cineva din sat și știa foarte bine cum să se orienteze în zona respectivă”, presupune fiica victimei.

Anchetatorul Victor Tizu menționează că polițiștii au încercat să găsească și cea de-a doua persoană implicată, însă fără succes. Prin urmare, organele de drept au aflat doar că Gheorghe Stăvilă plătea la diferiți oameni ca să-l transporte dintr-o localitate în alta, iar șoferii nici nu bănuiau că sunt complicii unor infracțiuni.

Au fost amânate cinci ședințe de judecată

Chiar dacă cazul s-a întâmplat acum șapte luni, până în prezent nu a avut loc nici o ședință de judecată propriu-zisă.

Conform declarațiilor Raisei Barancean prima ședință trebuia să aibă loc pe data de 17 octombrie, anul trecut. Aceasta, însă, a fost amânată pentru că suspectul Gheorghe Stăvilă nu s-a prezentat. Același lucru s-a întâmplat pe 25 noiembrie și 18 decembrie 2013. Fiica lui Mihail Țurcanu mai evidențiază că și la începutul acestui an pe 24 ianuarie și pe 10 martie s-au amânat alte două ședințe.

Judecătorul Ion Rusu declară că ședințele au fost amânate pentru că s-a descoperit că Gheorghe Stăvilă are deschise și alte dosare în diferite raioane din țară. Prin urmare, judecătorul recunoaște că individul nu a fost arestat pentru infracțiunea din satul Pelinia, deoarece era reținut în Sângerei pentru o altă încălcare.

„La data de 24 ianuarie, curent, s-a dispus aducerea lui forțată de la locul de domiciliu care era stabilit în municipiul Chișinău. Prin urmare, inspectoratul de poliție din capitală a informat Judecătoria Drochia că din luna noiembrie 2013, locul de trai al lui Stăvilă nu poate fi stabilit. Iar acum, ca să-l anunțăm în căutare, procurorul trebuie să facă un demers în ședința de judecată”, subliniază judecătorul.

Potrivit lui Rusu, suspectul a fost arestat pentru un alt dosar, iar oamenii legii au dispus eliberarea lui de sub strajă. Culmea e că judecătorul nu cunoaște cu certitudine unde a fost reținut acesta sau cine și când l-a eliberat. Ion Rusu spune că Gheorghe Stăvilă a fost eliberat de sub arest preventiv de Curtea de Apel din Bălți. De cealaltă parte, conform reprezentanților Curții de Apel, Stăvilă figurează în baza lor de date, doar într-un dosar contravențional, unde s-a verificat dacă perchezițiile efectuate la el la domiciliu au fost legale sau nu.

Rudele pensionarului din satul Pelinia subliniază că suspectul a fost eliberat în luna septembrie de către Judecătoria din Sângerei. Aceasta chiar dacă anterior, Stăvilă a fost dus la Drochia, unde Mihail Țurcanu a recunoscut în persoana lui individul care i-a furat banii. Prin urmare, juriștii atrag atenția că acesta nu trebuia să fie eliberat de sub arest preventiv, dar era necesar să fie predat organelor de drept din Drochia. Apropiații pensionarului Țurcanu au aflat abia în luna martie 2014, că Gheorghe Stăvilă este liber.

Are câteva dosare pe rol, dar se plimbă la libertate

Potrivit datelor din Registrul de Stat al Actelor Juridice al R. Moldova, în anul 2013 Gheorghe Stăvilă a fost judecat de Judecătoria Centru din capitală pentru samavolnicie. Tot în 2013, bărbatului i s-a deschis un dosar penal în Sângerei. De această dată era învinuit de escrocherie. Pentru aceeași infracțiune, anul trecut, i-a fost deschis un dosar penal și în Telenești. Drept rezultat, în cazul furtului a celor peste 50 de mii de lei de la pensionarul Mihail Țurcanu, i s-a mai deschis un alt dosar penal în care este învinuit de furt în proporții mari.

Cu toate aceste dosare pe rol, Stăvilă nu se prezintă la ședințele de judecată, iar procurorii nu-l pot găsi. Potrivit judecătorului Ion Rusu, în timpul apropiat acesta urmează să fie dat în căutare, iar când va fi identificat, va fi judecat pentru toate infracțiunile săvârșite.

La rândul său, Raisa Barancean nu mai este convinsă că tatăl ei își va putea recupera vreodată banii care i-au fost furați, dar speră ca vinovatul să fie judecat și pedepsit pe merit. Femeia nu-și dorește ca de pe urma escrocului să aibă de suferit și alți bătrâni, de aceea spune că va lupta până ce acesta va fi pedepsit.

Pe data de 16 aprilie, curent, este programată cea de-a șasea ședință de judecată pe marginea cazului de furt din Pelinia, Drochia. Însă, ținând cont că dosarul din Telenești urmează să fie transferat la judecătoria din nordul republicii abia pe 5 mai, rudele victimei se tem că și această ședință ar putea fi amânată.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *