Externe

Iulia Timoşenko, miza semnării acordului cu UE

Într-un interviu pentru Presseurop.eu/ro, jurnalista a acceptat să creioneze tabloul, tulbure deocamdată, al jocului pe care Kiev îl poartă cu Bruxelles: o eliberăm sau nu pe Iulia Timoşenko, îi permitem sau nu să plece în Germania, pentru îngrijiri medicale… Ştiind că aceste ezitări şi ipocrizii fac parte de fapt dintr-un tot unic şi nerepetitiv: semnarea acordului de asociere a Ucrainei cu UE, la summitul Partenariatului Estic de la Vilnius, 28-29 noiembrie 2013.

– Va accepta oare UE semnarea acordului cu Kiev, dacă Iulia este încă în închisoare?

– Toţi principalii politicieni ucraineni au cerut liderilor europeni să semneze o înţelegere cu ei, chiar dacă Timoşenko rămâne în închisoare. Dar vedem în acest moment că dacă nu va fi rezolvat cazul Iuliei, Pat Cox şi Aleksander Kwasniewski, emisarii europeni, vor recomanda să nu se semneze nimic în Vilnius. La ordinea zilei în Kiev, în acest moment, este răspunsul la întrebarea dacă Ucraina va avea o a doua şansă după Vilnius. Unii experţi politici spun că asta ar trebui să fie calea urmată de Ucraina, dar cei mai mulţi dintre politicienii ucraineni înţeleg că nu va exista o a doua şansă. Pentru că va fi un alt document. Ne amintim că, în urmă cu câţiva ani, Belarus a avut de asemenea o şansă să fie parte din asocierea cu UE şi vedem unde este acest stat acum pe harta politică a Europei. În Kiev, de asemenea, este amintit summitul NATO de la Bucureşti, din 2008. Fostul preşedinte Viktor Iuşcenko nu a reuşit o aderare la NATO din cauza opoziţiei puternice a Franţei şi a Germaniei. Și acum Ucraina este mai departe de NATO ca niciodată.

– Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, este el ipocrit sau nu când vorbeşte despre UE…joacă el un joc periculos cu Moscova şi Bruxelles?

– În acest moment se pare că Ianukovici este foarte dornic să semneze un document cu UE, la Vilnius. Datorită poziţiei administraţiei lui, în media ucraineană a început o mare campanie pro-europeană. În acelaşi timp, ucrainenii privesc propaganda foarte puternică anti-europeni de pe posturile TV ruseşti, care sunt la fel de populare în Ucraina precum televiziunea naţională. Mesajul principal al propagandei ruseşti este că Ucraina va da faliment după Vilnius, dacă va semna documentul cu UE. Dar în acelaşi timp Ianukovici nu vrea să ia nicio decizie în cazul Iuliei Timoşenko. Preşedintele este cel care are dreptul să o graţieze pe Iulia, după cum a cerut tandemul Cox-Kwasnewski. Ianukovici a făcut asta cu Iuri Lutsenko, dar în cazul Iuliei Timoşenko a decis să transfere decizia către Parlament. Poate că a crezut că liderii europeni ar spune “Da” fără să fie eliberată Iulia sau ar fi satisfăcuţi cu promisiunea că Iulia va merge în Germania în câteva luni, după decizia Parlamentului nostru referitoare la toţi prizonierii ucraineni bolnavi, şi cu Iulia Timoşenko printre ei.

Cred că principala sarcină a misiunii lui Cox şi Kwasnewski astăzi este să facă presiuni pentru ca această situaţie să fie rezolvată înainte de Vilnius.

Despre Moscova, da, Ianukovici încearcă să se joace cu Putin, aşa cum a făcut-o şi preşedintele Leonid Kucima. Dar rezultatul din acest moment este sărac. Se pare că Vladimir Putin nu mai vrea să se joace. Vrea să aibă totul sub control, de aceea propaganda TV a Moscovei împotriva Ucrainei este aşa de puternică.

– Cât despre ce doreşte populaţia…sunteţi sau nu proeuropeni?

– După cum am spus, ucrainenii se află pe de-o parte sub influenţa propagandei ruseşti anti-europene, pe de alta sub cea pro-europeană, a executivului din Kiev. Mişcarea comunistă şi alte partide politice pro-ruse din Ucraina sunt încă populare. Mulţi ucraineni au rude apropiate în Rusia. Acest aspect nu e uşor de înţeles de europeni, dar pentru mulţi ucraineni este o alegere foarte dificilă. Bineînţeles, a alege o orientare pro-europeană nu înseamnă să se rupă de rudele din Rusia, dar din cauza politicii Kremlinului, aşa s-ar părea.

În această situaţie, peste jumătate dintre ucraineni sunt puternic pro-europeni. Dar referitor la summitul din Vilnius, la acordul de asociere, ultimele sondaje arată că 40,5% dintre ucraineni au răspuns da, Ucraina ar trebui să se alăture UE, 35% au spus că Ucraina ar trebui să fie o parte din Uniunea Vamală cu Rusia, Belarus şi Kazahstan şi 13,5 spun că nu ştiu încontro se îndreaptă ţara noastră. Sunt datele sondajului KIIS de săptămâna trecută.

Parlamentul din Kiev, în dimineaţa zilei de 7 noiembrie. O parte din deputaţi cer eliberarea Iuliei, comuniştii sunt însă absenţi, ei comemorează un 7 noiembrie rus, lângă statuia lui Lenin.

Sursa: presseurop.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *