Cultură

Iulian Caranfil: „Mă mândresc că sunt primul interpret al șlagărului Melancolie”

 A absolvit Colegiul de construcții și Colegiul de muzică „Șt. Neaga” din Chișinău, specialitatea canto clasic, clasa profesoarei Sofia Moldovan. A cântat cu formația Mariei Codreanu și Ansamblul de muzică ușoară „Contemporanul”, condus de Mihai Dolgan. Timp de patru ani a condus formația de muzică ușoară „Sonor” de pe lângă Palatul Sindicatelor din capitală. În 1998 a înființat Ansamblul de muzică ușoară „Florar”, care a activat în cadrul Filarmonicii Naționale. De-a lungul carierei sale, a efectuat mai multe turnee în țară și peste hotare. Este laureat al Festivalului Internațional „Lira” din Bratislava.

Interpretul de muzică ușoară are un destin pe cât de romantic, pe atât de dramatic. Mama lui s-a stins din viață la nașterea sa, la vârsta de numai 18 ani. Peste doi ani, tatăl său moare într-un accident, fiind călcat de un tren. De aici încolo, Iulian ia calea orfelinatelor. Întâi a fost repartizat la Casa de copii din orașul Vulcănești, iar peste un an e transferat la cea din Bardar, Ialoveni. Aici a terminat cinci clase, însă s-a îmbolnăvit de trahomă. Însănătoșindu-se, e transferat la Casa de copii din Cernoleuca, Otaci, unde a făcut școala de șapte ani. Apoi, ajunge la Casa de copii din Pârjota, Râșcani. „Aici am făcut o școală adevărată a limbii române, la directorul școlii, Leonid Colibaba”, ne spune artistul.

După absolvirea școlii medii, a muncit la minele de cărbuni din Donețk. Dar după un an s-a îmbolnăvit și s-a întors acasă. Urmează cursurile școlii de cinema din or. Soroca, după care se angajează mecanic de cinema la Casa de Cultură din orășelul Râșcani. Concomitent, se ocupă de activitatea artistică, luând Premiul I la Festivalul raional de dans și cântec. Vine la Chișinău, unde este admis la Colegiul de construcții, apoi la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”. „Din 25 de candidați, am fost selectat numai eu și patru fete, la canto clasic. În ultimul an de studii, am câștigat concursul în Ansamblul de estradă al Mariei Codreanu. Cu această formație, am fost premiat la Festivalul „Lira” din Bratislava”, ne povestește Iulian Caranfil.

Între timp, Maria Codreanu pleacă la Moscova și Iulian se angajează în formația „Contemporanul”, a lui Mihai Dolgan. Când a fost invitat, compozitorul i-a pus condiția să vină cu un cântec nou. „M-am adresat compozitorului Petre Teodorovici. Pe 30 aprilie 1984, de la ora 23.00 până dimineața, s-a născut piesa „Melancolie”, pe versurile lui Grigore Vieru. Mă mândresc că sunt primul ei interpret, căreia, mai târziu, Sofia Rotaru i-a dat zbor în întreaga lume”, ne povestește cu mândrie cântărețul.

Acum doi ani, Iulian Caranfil a fost într-un turneu la diaspora românească din Italia, unde s-a ales cu diploma de onoare a Asociației culturale „Mihai Eminescu”. După ce a fost profesor de canto și vorbirea scenică la Teatrul de revistă „Ginta Latină”, a devenit liber profesionist. Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, este invitat să cânte la Sala Palatului din București, unde va fi inaugurată o expoziție a artiștilor plastici din R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *