Lumea

Katyn – o dublă lovitură poporului polonez

„Katyn este regiunea cunoscută ca fiind locul unui asasinat în masă ce a avut loc în 1940, iar în contextul în care în primăvara anului acesta întreaga delegaţie poloneză, în frunte cu preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, – care urma să meargă la Katyn pentru a comemora asasinarea miilor de ofiţeri polonezi în al Doilea Război Mondial – şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic din apropierea Aeroportului Smolensk, această expoziţie are o semnificaţie dublă”, a spus însărcinatul cu afaceri al Republicii Polone la Chişinău, Marcin Nosal. La inaugurarea expoziţiei, el a subliniat că, deşi au trecut şapte decenii de la tragedie, aceasta rămâne a fi încă o taină neelucidată a regimului stalinist, întrucât au fost descoperite doar o parte din documentele ce demonstrează asasinarea celor 21.857 de ofiţeri polonezi.

Jerzy Buzek, preşedintele Consiliului de Miniştri, exclama la deschiderea Cimitirului militar din Harkov, în 2000: „Noi dorim ca cimitirele victimelor totalitarismului să fie locuri unde tinerii să se oprească îngânduraţi şi să-şi spună: „Niciodată aşa ceva!”. În acest context, ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, prezent la inaugurare, a ţinut să sublinieze importanţa pentru tineri de a cunoaşte trecutul, istoria, de a ştie adevărul despre evenimente precum au fost deportările, foametea, colectivizarea forţată sau asasinarea în masă a oponenţilor regimului. Ministrul a mai adăugat: „Poporul polonez este unul apropiat nouă şi ca trăire istorică, un popor foarte demn, membru prosper al UE, dar care şi-a păstrat identitatea cu sobrietatea caracteristică unei naţiuni demnă de a fi în UE. Am un respect deosebit pentru această naţiune şi pentru suferinţa ei. Să nu uităm că Polonia a dispărut de câteva ori de pe harta politică a lumii, dar a avut curajul să apară din nou, s-o ia de la început, să renască din cenuşă. Este un exemplu bun şi pentru RM. Avem ce învăţa de la polonezi”, a spus Ion Cebanu.

În timp ce privea unul dintre panouri, Victor Captari, doctor în filosofie, a conchis: „Această expoziţie este o continuare a adevărului spus despre Katyn. Dacă privim harta cu semnăturile lui Molotov şi Ribbentrop sau acest stâlp de frontieră dintre Germania sovietică şi cea nazistă, putem face o singură concluzie: că al Doilea Război Mondial a fost conceput de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică stalinistă. Expoziţia are o valoare foarte mare, pentru că în Moldova, după 70 de ani de regim sovietic şi bolşevism, deşi au trecut două decenii de la proclamarea Independenţei, adevărul despre Katyn, despre Basarabia n-a fost cunoscut pe deplin”, a spus Victor Captari.

Expoziţia cu genericul „Să nu uităm Katyn 1940!”, organizată de Ambasada Poloniei la Chişinău şi Centrul Naţional al Culturii din Varşovia şi găzduită de Muzeul de Arheologie şi Istorie a Moldovei, va fi deschisă până la 10 iunie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *