CSI / Rusia

(KIEV ÎN DIRECT) Pe 22 decembrie opoziția organizează o adunare de amploare


(UPDATE 13.43) Fondul Monetar Internaţional a anunţat că Ucraina ar putea să obțină mai puțini bani într-un eventual nou program de împrumut din cauza lipsei reformelor economice.

FMI cere Kievului să reducă deficitul său fiscal, să renunţe la subsidiile din sectorul energetic, să-şi intăreasca sistemul bancar și să lase liberă piaţa valutară. FMI consideră că politica economică „amestecată” a Kievului a contribuit la creşterea recesiunii. FMI a îngheţat in 2011 un acord cu Kievul în valoare de 15 miliarde de dolari.

(UPDATE 12.19) Șase autobuze, în care se află colaboratori Berkut, blochează accesul în Piața Independenței. Autobuzele erau amplasate unul lângă altul, chiar și pe trotuar, împiedicând oamenii care ies de la metrou să pătrundă pe strada Крещатик.

(UPDATE 10.22) UE era pregătită să acorde Kievului cel puțin 20 de miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, în cazul în care Ucraina ar fi semnat Acordul de asociere cu UE, potrivit unui document intern al UE văzut de reporterii Financial Times.

Acești bani ar fi fost, în linii mari, pachetul de salvare pe care Rusia l-a promis Ucrainei și ceea ce a cerut conducerea acesteia în mod public.

Oficialii UE au declarat că planul de salvare promis de ruși Ucrainei – 15 miliarde $ prin cumpărare de obligațiuni și o reduce a prețului la gaze ce valorează circa 4 miliarde dolari, au împins Kievul mai departe de Europa de Vest.

Cele 20 de miliarde de euro ar fi venit, în principal, pe filiera Fondului Monetar Internațional, deși, în condiții dificile. Cu toate acestea, Comisia Europeană, ar fi ajutat la o distribuire rapidă a fondurilor, se menționează într-o notă separată a UE.

(UPDATE 10.04) Senatorul american republican John McCain a declarat la Washington, la un centru de cercetări și analize politice, că oficialităţile cu care s-a întâlnit la Kiev, în recenta sa vizită i-au spus despre ameninţările economice care au fost făcute la adresa preşedintelui Ianukovici de către omologul său rus.

În opinia senatorului McCain: „Ideea unei Ucraine moderne și democrate, care este parte a Europei, este cel mai îngrozitor coşmar pentru preşedintele Putin, pentru ca cetăţenii ruși s-ar putea uita la înflorirea Ucrainei și ar putea să se întrebe de ce nu și noi?”

(UPDATE 08.56) Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, susține că de la președintele Ucrainei Viktor Ianukovici "nu te poți aștepta" la orientarea spre integrarea europeană.

Joi, la Bruxelles, la o conferință de presă în cadrul summit-ului Uniunii Europene, răspunzînd la o întrebare cu privire la modul cum trebuie înțeles mesajul lui Schultz pentru Ucraina cu privire la faptul că "ușa UE rămîne deschisă", președintele Parlamentului European a declarat: "De la UE opoziția din Ucraina așteaptă exact ceea ce am spus la summit-ul UE – ușa trebuie să fie deschisă", scrie Interfax-Ucraina.

El a exclus posibilitatea de întrerupere a dialogului cu guvernul ucrainean. "Dacă nu se va comunica cu guvernul, se pot întrerupe relațiile cu Ucraina și, în cele din urmă, se va abandona ideea de apropiere a Ucrainei cu UE. Este ceea ce așteaptă opoziția din Piața Independenței. Nu te poți aștepta la acest lucru de la Ianukovici", – a declarat președintele Parlamentului European.

Totodată Schultz a subliniat că dacă UE nu va continua să trimită semnalul despre "ușile deschise" aceasta îi va "dezamăgi pe oamenii care s-au ridicat împotriva lui Ianukovici".

(UPDATE 08.25) Procuratura este nemulțumită de faptul că simbolurile UE sunt afișate alături de cele ale Ucrainei. Autoritățile de urmărire penală au cerut anularea a 27 de decizii ale autorităților locale în ceea ce privește, printre altele, "utilizarea de simboluri ale statelor străine, împreună pe clădirea administrativă."

(UPDATE 08.13) Preşedintele rus Vladimir Putin susține că va fi obligat să restabilească ordinea în cazul în care manifestaţii de amploare neautorizate precum acelea care au loc în Ucraina ar fi organizate în Rusia. "Orice acţiune, de orice fel, trebuie să rămână în cadrul legii. Dacă cineva iese din acest cadru, statul este atunci obligat şi, vreau să subliniez, nu este vorba despre voinţa politică, ci de obligaţiile organismelor puterii, să restabilească ordinea", a declarat preşedintele rus cu o voce fermă, răspunzând unei întrebări la conferinţa de presă anuală. "În caz contrar, o astfel de evoluţie a evenimentelor poate duce la haos", a adăugat el.

Ucraina se confruntă de patru săptămâni cu manifestaţii neobişnuite după "revoluţia portocalie" prooccidentală din 2004, apărute după refuzul din luna noiembrie al preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în pofida pregătirilor din ultimii trei ani, în favoarea unei apropieri de Rusia.

Sute de mii de persoane au ieşit în stradă la Kiev şi alte oraşe din ţară. Mii de ucraineni continuă să conteste această decizie în Piaţa Independenţei din Kiev.

(Știre inițială) Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a denunţat, joi, 19 decembrie, "ingerinţa" occidentalilor, care susţin manifestanţii proeuropeni, ce contestă de o lună schimbarea sa de poziţie în privinţa integrării europene în favoarea unei orientări către Rusia, relatează AFP.

"Este important să nu existe amestec în afacerile interne", a afirmat liderul ucrainean, în timp ce mai mulţi responsabili europeni, printre care fostul ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, şi adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, s-au deplasat în mijlocul manifestanţilor din centrul Kievului în ultimele săptămâni.

"Sunt categoric împotriva celor care vin în Ucraina pentru a da lecţii", a adăugat preşedintele Viktor Ianukovici. El a lansat, de asemenea, un atac la adresa opoziţiei, pe care a acuzat-o că "încearcă să preia puterea într-un mod anticonstituţional" prin organizarea protestelor din Piaţa Independenţei.

"Sunt categoric împotriva politicienilor care lansează revoluţii. Să aşteptăm alegerile şi poporul îşi va exprima opinia", a adăugat el. Preşedintele a făcut referire la alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc în 2015, în timp ce opoziţia îi cere demisia şi organizarea de alegeri anticipate, după refuzul de a semna Acordul de Asociere cu UE şi reprimarea manifestanţilor de la Kiev.

De asemenea, preşedintele Ianukovici a subliniat că acordurile economice semnate marţi la Moscova nu sunt "în contradicţie" cu integrarea europeană a Ucrainei.

În acelaşi timp, el nu a exclus ca Ucraina să se alăture anumitor clauze ale Uniunii Vamale, proiectul iniţiat de Moscova pentru a menţine controlul asupra fostelor republici sovietice. "Guvernul ucrainean a primit documentele şi le examinează, iar ulterior vor fi trase concluzii privind clauzele cărora ne vom alătura şi în ce condiţii", a declarat preşedintele ucrainean.

Pe de altă parte, el a respins criticile opoziţiei privind creditul în valoare de 15 miliarde de dolari oferit de Moscova şi scăderea cu o treime a preţului la gazele naturale livrate de Rusia, afirmând că acest ajutor economic va permite relansarea economiei ucrainene.

Oferta Rusiei pentru un discount temporar de 33% aplicat preţului gazelor livrate Ucrainei ar putea fi prelungită pe termen lung, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la conferinţa de presă anuală, potrivit Bloomberg.

Rusia va furniza Ucrainei gaze mai ieftine cu o treime, de la 1 ianuarie, precum şi împrumuturi în valoare de 15 miliarde de dolari , prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, datorită legăturilor speciale, "ca între rude apropiate", dintre cele două ţări, pentru a atenua dificultăţile economice, a spus Putin.

"În ceea ce priveşte gazele, este o decizie temporară, dar poate fi extinsă prin hotărârea ambilor parteneri. Sper că putem conveni un aranjament pe termen lung, este perfect posibil", a arătat liderul de la Kremlin.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *