ActualitateExterne

Kievul trimite o unitate de elită în zonă

Drumul principal care duce la Avdiivka, regiunea Donețk, este complet expus focului de arme rusești, a declarat guvernatorul regional din Donețk, Vadym Filashkin, posturilor TV ucrainene pe 14 februarie. De asemenea, Ucraina a trimis la Avdiivka o brigadă specială de asalt, totul pentru a acoperi retragerea strategică a garnizoanei.

Forțele ruse încearcă să spargă apărarea ucraineană și să captureze orașul cât mai curând posibil, a adăugat el. „Drumul care duce la oraș este complet expus focului inamic”, a spus Filashkin.

În Avdiivka au rămas până la 926 de persoane

Orașul mai are rezerve de ajutor umanitar, apă și medicamente, dar situația este foarte dificilă. În fiecare zi, trei până la patru persoane pleacă în zone mai sigure ale Ucrainei, potrivit guvernatorului. „Inamicul încearcă să treacă prin linia de apărare și să captureze orașul cât mai curând posibil”, a spus Filashkin. „Apărătorii noștri rețin asaltul inamicului în toate direcțiile.”

Milbloggeri ruși au afirmat că forțele rusești au avansat în nordul și centrul Avdiivka și la periferia sud-estică și sudică a așezării, a relatat Institutul pentru Studiul Războiului. De asemenea, milbloggeri ruși au afirmat că forțele rusești au avansat la vest de Avdiivka, lângă Lastochkyne, și la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, a precizat acesta.

Brigada specială trimisă de forțele armate ucrainene

Timp de doi ani de când Rusia și-a extins războiul împotriva Ucrainei, Brigada 110 Mecanizată a armatei ucrainene a apărat Avdiivka.

În ultimele zile, însă, supraviețuitorii brigăzii de 2.000 de persoane s-au retras în cele din urmă spre vest, scăpând de o încercuire treptată a orașului în ruine, care odată a fost casa a 30.000 de oameni și a unei industrii grele semnificative, informează Forbes.

Brigada 110 – obosită – a ieșit din Avdiivka sub tunurile ale uneia dintre cele mai bune brigăzi din Ucraina, Brigada a 3-a de asalt. Există doar două astfel de brigăzi în armata Kievului – a 3-a și a 5-a – și, după cum sugerează și numele, se antrenează pentru asalt. Adică să atace. Dar la Avdiivka, ucrainenii depășiți numeric și depășiți de arme sunt în apărare.

O lipsă disperată de muniție de artilerie — rezultatul direct al blocării ajutorului SUA către Ucraina în Congresul SUA aliniat de Rusia în toamna trecută — înseamnă că câteva brigăzi ucrainene din Avdiivka și din jurul orașului abia au reținut o forță rusă cu o duzină de brigăzi.

Prin desfășurarea unei brigade de asalt într-o campanie defensivă, comandamentul estic al Ucrainei pune în practică o strategie de „apărare activă”. Adică o apărare flexibilă, mobilă și agresivă.

Tactica de apărare activă a Brigăzii a 3-a de asalt a fost vizibilă la scurt timp după ce unitatea a fost desfășurată în fabrica de cocs industrial la nord-vest de centrul orașului Avdiivka, cândva în ultima săptămână.

Un soldat într-un camion blindat MaxxPro de fabricație americană a înregistrat un videoclip de la camera sa montată pe cască, surprinzând camionul care mergea cu viteză de-a lungul drumurilor din fabrica de cocs – iar soldatul trage cu mitraliera grea M-2.

Scopul evident al brigăzii este de a menține fabrica, potențial ca ancora nordică a unei noi linii de front mai puțin expuse pentru o garnizoană ucraineană reconstruită în vestul Avdiivka.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

 1. Unirea cu Romania trebuie facuta acuma ori hotarul impreiului rus va reveni pe prut.
  Ukrainenii incet dar sigur pierd razboiul. Moldova e o musca iar romania un tantar din punct de vedere miitar(lucru pentru care se fac vinovati cei ce sau perindat pe la treuca statului). Unica sansa de salvare e umbrela NATO, asa cum este.

  1. Cine să facă această măreață întreprindere??? Paliticienii maldaveni??? Paporu maldavan???
   30% maxim doritori pentru această mișcare în rândul populației trăitoare în RâMa. Mai sunt oameni ce simt românește în RâMa??? Probabil, dar pare că sunt pe cale de dispariție. Ce își doresc maldavenii: sî aibî țara lor, pobedistanul moștenit de la ribentrop-molotov, de aceea pas, de aceea maMaia Sandu. Numai rusofoni și “stataliști” în respublika bananier-pobedistă.
   Și în sens invers: cum va gestiona România o populație de 2,5-2,8 milioane de pobedisto-bolșevici ce încă visează la pobede verzi pe pereți??? E util României să-și bage în casă asemenea probleme???
   Au trecut peste 33 de ani și populația trăitoare între Prut și Nistru tot cu mentalitatea și educația moscălesc-bolșevikă sunt în marea lor majoritate.
   Vă doresc succes în toate visurile umede de genul mUE, spații integrate comune, integrare în absolut sau orice alte povești cu pobede lansate de “politicienii” maldavani numai nu cumva să se discute sincer despre ReÎntregirea neamului românesc în beneficiul tuturor românilor dar în special al celor din RM. O vorbă românească spune un adevăr ce deranjează mult în RM: când ești prost de mic când crești numai te joci. Mult succes la jocurile voastre (politice) meschine, ticăloase și egoiste. O sî șiți Elveția csi-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *