Klaus Iohannis 2014: ”Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază, mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, este prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică.”
Klaus Iohannis 2019: „Nu am de gând să fac rabat de la integritate”, la întrebarea „Ce pondere ar trebui să aibă criteriile de integritate (la numirea procurorului general – n.red.)? Procurorul general are o problemă cu un plagiat.”
Klaus Iohannis 2022, după izbucnirea scandalului Ciucă: ”Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.”
În cazul lui Lucian Bode nu mai este vorba doar despre un scandal de presă. Condiția președintelui, adică analiza Comisiei de Etică, în acest caz a Universității Babeș Bolyai, a fost îndeplinită. Comisia a avut și o componentă externă pentru o și mai mare greutate, verdictul e cât se poate de clar, fără nuanțe: „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.
Deci dacă dl Iohannis este, după cum pretinde, fidel propriilor repetate declarații, nu văd ce mai așteaptă înainte de a-i solicita demisia dlui Bode din funcțiile în stat și partid, dacă e nevoie chiar public, ca în cazul Ponta. Hic Rhodus, hic salta, Klaus Iohannis!
Că dl Bode dă din mâini și din picioare, continua să amenințe, încearcă să se acopere cu Decizia CCR nr 364/2022 (care nu are incidenţă asupra Comisiei de etică a universității) e relevant doar pentru caracterul celui în cauză, nu pentru fondul chestiunii. El a fost tranșat.
Decizia CCR îl va ajuta să rămână cu titlul de doctor, pentru că ministerul nu îl mai poate retrage, dar asta nu înseamnă că un hoț cu impunitate poate rămâne ministru, culmea, chiar de Interne.
Și când spun hoț mă bazez pe lege. Potrivit art 197 din Legea 8/1996 „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă că o creație intelectuală proprie”.
Iar potrivit art 4 din Legea 206/2004, plagiatul este “expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”
Cât timp nu există plângerea păgubitului, și în niciun caz important de plagiat nu a existat, Parchetul nu poate deschide dosar penal. Ceea ce nu înseamnă că fapta nu există.
Dar nimic din ce se va mai întâmplă de acum încolo nu îl mai privește pe dl Bode. În cazul domniei sale treaba e clară și pe parte de integritate, și pe parte academică (asocierea cuvântului cu domnia sa e ridicolă), și pe parte de caracter.
Tot ce se va întâmplă de acum înainte este problema președintelui Klaus Iohannis. Domnia sa trebuie să decidă dacă:
1.Ține un hoț în fruntea Ministerului de Interne, cu două efecte majore. De umilire pentru polițiștii și jandarmii corecți, care trebuie să alerge după hoți în timp ce primesc ordine de la unul. De încurajare pentru toți infractorii, inclusiv pentru cei din Poliție.
Când ministrul de Interne este un hoț de cuvinte și idei dovedit, dar intangibil, nu mai poți avea nicio așteptare de respect pentru lege și Poliție de la vreun cetățean.
2.Distruge orice credibilitate a României în UE. Când ministrul de Interne este un hoț de cuvinte și idei dovedit, dar intangibil, cum poate el convinge că instituțiile pe care le conduce vor aplica la sânge legea și vor folosi fără fisură tehnica de frontieră astfel încât granița Schengen va fi în siguranță?
Mare ar fi minunea ca menținerea în funcție a dlui Bode, plagiator, deci hoț dovedit să nu sporească reticența fata de aderarea României la Schengen?
Nu există țară liberă de hoție, diferă doar reacția publică și politică în fața ei. Iar dl Bode ar fi dovada vie a tipului românesc de reacție.
3.Mai bate un cui în coșciugul PNL. Nu ajunge că partidul are o serie de miniștri catastrofali precum dl Popescu, nu ajunge că președintele PNL Ciucă este suspectat de un plagiat care nu poate fi clarificat grație unei anchete penale care a colectat convenabil toate documentele oficiale. Acum trebuie să defileze cu un ministru de Interne și secretar general dovedit plagiator de una dintre cele mai prestigioase universități din România.
Dacă pentru mișcările politice anterioare, inclusiv formarea actualei coaliții de guvernare, a reușit să invoce câte un argument mai mult sau mai puțin credibil, menținerea dlui Bode nu poate fi justificată nicidecum.
4.Mandatul său este un lung sir de eșecuri și momente ridicole. Este un incompetent a cărui menținere era și până acum greu de explicat. Acum este de-a dreptul imposibil.
Dacă își asumă cele 4 puncte anterioare, dl Iohannis își va încheia mandatul în genunchi, efectiv la cheremul PSD.
Și ar mai fi o întrebare. Dna Ligia Deca, ministrul care se pregătește să lanseze la apă noile legi ale Educației, ce credibilitate crede că poate avea, atât domnia sa, cât și aceste legi esențiale, cât timp acceptă să facă parte din același guvern cu un plagiator dovedit?
Și tot treaba dnei Deca ar fi să se mai uite într-o directe, până acum cu grijă menajată. Aceea indicată de sociologul Gelu Duminică într-un interviu acordat SpotMedia.ro „ne uităm doar la plagiator, nu ne uităm la coodonator. Cu excepția dlui Oprea, eu nu știu un coordonator care să fie avut de suferit în vreun fel pentru că a girat zeci de lucrări plagiate. Sau o comisie de doctorat care să fi fost retrasă pentru așa ceva.”
În cazul dlui Bode, coordonatorul care a dat binecuvântat o lucrare “profund viciată” este rectorul Academiei SRI.
Deocamdată Guvernul se ascunde în spatele acțiunii în instanță introdusă de dl Bode. Și dacă ar câștiga, tot ce ar putea obține ar fi confirmarea susținerii sale că UBB nu ar fi avut dreptul să facă analiza tezei, ceea ce nu a invocat însă și la prima analiză, care i-a fost favorabilă.
O instanță nu poate însă, pentru că decizia CCR îi interzice în mod expres, să analizeze conținutul tezei și eventual să infirme soluția Comisiei de etică UBB. Verdictul acesta nu mai poate fi răsturnat decât cel mult de CNATCDU, care, ironia sorții, tot în baza deciziei CCR, nu mai poate reanaliza teza pe fond. Dl Bode va rămâne cu el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!