Moldova

Kozak 3 & Oleg Serebrian

Oleg Serebrian a creat la începutul anilor 2000 primul partid după alt model decât partidele srl de la noi. PSL-ul lui Serebrian a fuzionat, la insistențele partenerilor occidentali, în 2008, cred, cu PD-ul lui Dumitru Diacov. Pentru a-l umaniza și occidentaliza pe ultimul. Pe atunci nu găseai numele lui Vlad Plahotniuc nici pe google.

Vladimir Voronin, acu 20 de ani, pe când a devenit președinte, a vrut să rezolve problema transnistreană. Ca Ceapaev. Dintr-o lovitură de sabie. După trei ani am avut Planul Kozak 1. Și pustota. RM era pe atunci într-o situație mult mai favorabilă decât acum. Mi se pare că președintele Putin, care era la primul mandat și cocheta încă cu Occidentul, propunându-le occidentalilor ca Rusia să intre în NATO, i-a dăruit și un avion prezidențial lui Voronin. Adevărat, unul mai vechișor și care nu prea zbura.

Soluția problemei transnistriene nu este la Chișinău. N-a fost niciodată la Chișinău. Transnistria, Osetia, Abhazia, Donbasul (a fost și Narva în planuri) au fost create de Kremlin pentru ancore rusești în zonele lor de interes. Cei care zic că soluția e la Chișinău ori sunt naivi, or vor răul RM. Ca și cei care o trimit pe Maia Sandu să stea sub ușile Kremlinului și să cerșească o kilă de gaz mai ieftin de la Putin.

În actuala situație numirea lui Oleg Serebrian la Reintegrare este soluția fericită. Iar povara nu este deloc ușoară. Foștii conducători, înțelepți și cu gândul la țară, ar putea să-i dea și o mână de ajutor sau să tacă (dacă bucată asta de pământ le pasă cumva), decât o palmă în plină figură. La atâtea tranșei și fronturi, lăsate de izbeliște și în paragină în 30 de ani de hegemonie politică a moldovenilor șmecheri, rămâne să mai deschidem încă unul. Să-l acoperim bravi cu pieptul dezgolit. Nici tatuaj nu avem măcar „Ne zabudu mati rodnuiu”.

Sănătate să aveți, vorba clasicului.

Gheorghe Erizanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *