Criza

Kremlinul amenință că taie gazul. La doar câteva zile după ce Nicu Popescu le garanta rușilor că „moldovenii nu vor unirea”, Moscova cere ca în 48 de ore să fie plătite 1,3 miliarde de lei către Gazprom

Ceban a precizat că e vorba de o datorie de 1 miliard 300 de milioane de lei.

„Pentru septembrie am închis datoria cu forțele proprii. La moment, lucrăm și cu Guvernul pentru a remedia problema, sper că mâine, poimâine va fi o soluție. În octombrie din cauza că prețul de achiziție a fost de 800 de dolari, dar în tarif este introdus prețul de achiziție de 150 de dolari. Deci este o diferență de mai mult de cinci ori. Respectiv noi nu am avut posibilitatea, am avut un decalaj de casă și, respectiv, nu am putut să încasăm aceste mijloace de la consumatori, pentru că tariful nu a fost actualizat decât abia pe 10 noiembrie. Acesta se referă doar la perioada 1 noiembrie încoace”, a declarat Ceban.

Șeful Moldovagaz a adăugat că despre această situație Guvernul a știut încă la începutul lui noiembrie și că a solicitat un împrumut.

„În afară de contract, noi am semnat cu Gazprom un protocol în care este scris foarte clar cum trebuie să acționăm în cazul achitărilor pentru octombrie și noiembrie. Moldovagaz s-a adresat la Guvern, la Comisia pentru Situații Excepționale pentru a oferi un suport în formă de ajutor de stat, în forma unui împrumut ca să achităm pentru aceste luni. Noi pe urmă întorceam aceste mijloace. Îmi pare rău că a ieșit acest lucru în spațiul public, dar despre acest lucru s-a știut demult”, a adăugat Ceban.

Precizăm că Gazprom a notificat Republica Moldova că ar putea stopa furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă astăzi nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a plăților curente la timp.

Amintim că săptămâna trecută Nicolae Popescu, cu studii la Moscova, a avut mai multe întrevederi cu diverși oficiali ruși. În cadrul unei emisiuni la postul ”Ecoul Moscovei”, deținut de către GAZPROM-MEDIA, acesta a avut un discurs cinic în care i-a acuzat pe moldoveni că „nu vor unirea”. 

Poziție Gazprom demonstrează a câta oară că atitudinea de sclav servil și umil nu schimbă cu nimic poziția Moscovei, care „nu crede în lacrimi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *