Actualitate

La 2 februarie, fostul deputatul PDM Constantin Țuțu, cercetat pentru trafic de influență, își va afla pedeapsa

Ultima ședință în acest proces, care a avut loc luni, 27 decembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în cadrul căreia urma să fie pronunțată încheierea a fost întreruptă până pe 2 februarie 2022, cu începere de la ora 10:00.

În martie 2020, Constantin Țuțu, aflat în căutare internațională, s-a predat autorităților din Republica Moldova, fiind reținut la punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în țară. Atunci, acesta susținea că dosarul în care figurează este unul „politic” și că a fost intentat ilegal.

De asemenea, Țuțu insistă că este nevinovat.

Pe 1 octombrie 2019, procurorul general interimar, Dumitru Robu a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de fostul deputat Constantin Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018.

Pe 13 mai 2016, Constantin Ţuţu a fost achitat în dosarul penal deschis în aprilie 2012 după omorul lui Alexei Veretca în curtea unui restaurant din Codrii Orheiului. De pedepse au scăpat atunci toţi figuranţii din dosar, cu excepţia lui Ion Corcodel, cel care a recunoscut că l-a împuşcat pe Veretca şi care s-a ales cu opt ani de închisoare.

Pe 30 decembrie 2019, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia Curţii de Apel Chișinău din 17 aprilie 2019, în cauza penală în care a figurat Constantin Țuțu şi a dispus rejudecarea cauzei de către instanța de apel într-un alt complet de judecată.

În perioada 2014 – 2018, Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, partid condus atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit Republica Moldova.

În 2020, Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat pentru două capete de acuzare „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”.

Potrivit PA, Țuțu ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, în schimbul acestei sume, fostul deputat le-ar fi promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe.

La 20 octombrie 2021, dosarul în care fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Constantin Țuțu este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații a fost trimis în judecată. Procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului parlamentar. Țuțu a fost pus sub învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Procuratura Anticorupție (PA) i-a înaintat învinuirea fostului parlamentar pe 12 octombrie curent. Procurorii susțin că fostul deputat, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019 a realizat venituri din mai multe surse în sumă totală de 6 455 350 de lei și tot în aceiași perioadă a efectuat cheltuieli în sumă totală de 10 012 207 lei.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *