La Călărași au fost inaugurate două trasee turistice culinare
La muzeul Casa Părintească din satul Palanca, vizitatorii vor avea parte de un punct de închiriere a bicicletelor pentru a parcurge un traseu turistic în zonă. În rezultatul proiectului cu susținerea guvernului polonez au fost procurate biciclete, echipamente, căști, veste reflectorizante și instrumente pentru reparații.
Elena Scobioală, reprezentanta Mișcării ecologiste din Moldova a declarat că au fost identificate două trasee turistice în medie de 35 de kilometri, iar unul dintre acestea a fost deja marcat și așteaptă turiștii. „Până va fi marcat al doilea traseu, acesta poate fi accesat în format electronic, prin intermediu unui QR code care va permite mai multe detalii despre drumeție”, a afirmat tânăra. Totodată, au fost amplasate câteva panouri informative care încurajează turiștii să le parcurgă. Acestea includ puncte de atracție culinară, naturală și culturală.
Pe traseul stabilit, turiștii vor întâlni mănăstiri, arii protejate, izvoare cu proprietăți deosebite, muzee și centre de meșteșugărit. „Am dorit să nu ne axăm doar pe cei care sunt bine puși pe picioare dar să stimulăm și gospodarii locali”, a adăugat Elena Scobioală. Astfel, câțiva producători agricoli au fost binevoitori să comercializeze legume și fructe pentru turiști.
Valeriu Sava, vice președintele raionului Călărași a declarat că este plăcut surprins de inaugurarea acestor două trasee turistice. „Căile turistice din Moldova cu regret au mari rezerve pentru viitor. Suntem propriu zis la un început de cale și mă bucur că „Casa Părintească” din Călărași este un punct de reper pentru căile turistice, care are o evoluție continuă pe parcursul a celor 15 ani de activitate.
În traseele stabilite, turiștii vor putea face popas la Casa Mierii, Casa Olarului și stațiunea balneoclimaterică „Codru”. Punctul de întoarcere va fi la Casa Părintească, unde turiștii vor avea ocazia să guste din bucatele gastronomice specifice zonei.
Tatiana Popa, directorul muzeului Casa Părintească a declarat că acest proiect inedit de promovarea a produselor alimentare, este o continuitate a valorilor Casei Părintești, de renaștere a tradiției și obiceiurilor, și de a trece de la tradiție la contemporanitate.
Tatiana Popa, directorul muzeului Casa Părintească
Acest proiect complex presupune promovarea patrimoniului moldovenesc, dar și înregistrarea pentru prima dată a două produse ca indicație geografică protejată din Republica Moldova. Astfel, dulceața de petale de trandafir și o băutură din caise vor fi primele produse autohtone promovate ca produse de indicație geografică protejată.
Dulceață de trandafir, produs de indicație geografică protejată (dreapta)
Wojtek Szpocinski, directrul Fundației de dezvoltare a politicilor din Polonia a declarat că a venit cu inițiativa de a dezvolta un proiect social în Republica Moldova, pentru zonele care nu sunt bine promovate, dar dispun de un potențial enorm.
TIMPUL.md