Social

La ULIM a fost celebrat jubileul relaţiilor diplomatice dintre Ucraina şi Republica Moldova

În cadrul ei au fost luate în dezbatere relaţiile dintre cele două ţări şi perspectiva acestora. Mai multe personalităţi marcante din mediul academic din R. Moldova, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai ambasadelor acreditate în RM, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, profesori şi studenţi au participat la acest eveniment. Conferinţa a fost organizată în cooperare cu Ambasada Ucrainei în R. Moldova şi a fost dedicată celebrării a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor democratice moldo-ucrainene.

Invitaţii au venit în faţa publicului cu comunicări, axându-se pe aspectul politic, economic, cultural şi umanitar al raporturilor bilaterale moldo-ucrainene pe durata ultimelor douăzeci de ani. Fiecare participant la conferinţă a elaborat câte un discurs, în care au fost abordate mai multe probleme, cele mai importante fiind: stabilirea şi etapele evoluţiei relaţiilor politice bilaterale moldo-ucrainene, evoluţia cooperării bilaterale în domeniul cultural şi umanitar, principalele realizări până în prezent şi direcţiile prioritare de acţiune pentru următorii ani.

Potrivit ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, odată cu declararea independenţei, republicile noastre au reuşit să soluţioneze numeroase probleme şi conflicte. Au fost semnate 170 de acorduri de colaborare cu referire la demarcarea frontierelor. În anul 2011, schimbul de mărfuri dintre cele două state a constituit 1 miliard 4 milioane de dolari. Exportul moldovenesc în Ucraina a sporit în 2011 cu 70% în comparaţie cu 2010. Cele mai căutate în Ucraina sunt porumbul, grâul şi spirtul din Moldova. În schimb, moldoveni solicită produsele petroliere, energia electrică şi cărbunele ucrainean. Partea ucraineană intenţionează să livreze Moldovei utilaj tehnic şi să creeze companii comune de leasing. De asemenea, oamenii de afaceri ucraineni aşteaptă modernizarea legislaţiei noastre.

După obţinerea independenţei, Republica Moldova şi Ucraina, nu doar ca state vecine, ci şi în calitate de ţări ce au mai multe interese comune, au construit instituţiile statului şi au iniţiat proiecte de colaborare în contextul politicii procesului de europenizare şi globalizare. Printre cele mai importante proiecte sunt: Cooperarea economică a Mării Negre (OCEMN), Acordul de Parteneriat şi Colaborare (APC), misiunea Uniunii Europene de asistenţă la frontiera între Moldova şi Ucraina (EUBAM).

În discursul său „Republica Moldova şi Ucraina în contextul europenizării şi globalizării”,Andrei Galben, rectorul ULIM, a evidenţiat câteva momente importante care au marcat relaţiile moldo-ucrainene în ultimele două decenii. „O atenţie deosebită a misiunii Uniunii Europene este acordată problemei corupţiei. În acest context, au fost create două puncte de trecere – Tudora –Starocazacie şi Otaci – Moghiliov-Podolski. Bugetul anual al misiunii EUBAM constituie 12 milioane de euro. Mandatul misiunii a fost extins deja de trei ori (2007, 2009 şi 2011), iar mandatul curent expiră la 30 noiembrie 2015. EUBAM a semnat o serie de acorduri de cooperare cu patru universităţi din Ucraina şi două universităţi din Republica Moldova. Misiunea consideră că o colaborare mai strânsă cu tineretul din Moldova şi Ucraina reprezintă cea mai eficientă modalitate de a promova valorile UE şi a diminua substanţial problemele fundamentale precum este corupţia”, a spus Andrei Galben.

„Problema nefericită a satului Palanca, cred ca această istorie ne-a învăţat că trebuie să privim spre viitor dintr-o poziţie de relaţii constructive, axate pe dorinţa comună şi voinţa politică de a rezolva toate problemele”, a menţionat la încheierea lucrărilor conferinţei, Serghei Pirojkov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova.

Cei prezenţi la acest eveniment au subliniat faptul că, după două decenii de apropiere tot mai intensă, Republica Moldova colaborează cu structurile comunitare în domenii dintre cele mai variate. Chiar dacă perspectivele aderării la Uniunea Europeană sunt îndepărtate, o viitoare extindere nefiind posibilă în anii următori, aportul financiar, tehnologic, cultural şi uman al Uniunii Europene este unul dintre cele mai importante în democratizarea Republicii Moldova, în creşterea nivelului de trai a locuitorilor şi revigorarea economică a statului dintre Prut şi Nistru.

Elena Iordatii,
Departamentul Relaţii cu publicul ULIM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *