CSI / RusiaPolitică

Lavrov compară protestele lui Șor cu manifestațiile de amploare de la Tbilisi. „Poziția Occidentului stârnește zâmbet”

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, compară protestele de la Chișinău, organizate de deputatul penal-fugar Ilan Șor, cu manifestația de amploare de la Tbilisi împotriva unui proiect de lege controversat, denunţat drept o copie a unei legi ruseşti liberticide privind „agenţi străini”.

„Poziția Occidentului, al Departamentului de Stat al SUA, care pe un ton pretențios declară inadmisibilitatea unei astfel de atitudini față de societatea civilă (în Georgia – n.red.), stârnește zâmbet. În Georgia, opoziţia este obligată să facă ce vrea, iar în Moldova, protestele împotriva actualei guvernări sunt condamnate. Pentru că opoziţia din Georgia reflectă interesele occidentale, iar opoziţia din Moldova reflectă alte interese, iar interesele occidentale reflectă guvernul și președintele. În fața ochilor noștri, se derulează două situații similare cu proteste, dar atitudinea față de acestea este fundamental diferită”, a declarat Lavrov, transmite Jurnal.md.

Menționăm că vineri, 10 martie, Parlamentul georgian a renunțat la proiectul de lege privind „agenții străini”, care a declanșat o criză politică internă majoră și care punea în pericol eforturile națiunii caucaziene de a strânge legăturile cu Europa, transmite Reuters.

Astăzi, parlamentarii au votat împotriva proiectului de lege în a doua lectură, după ce partidul de guvernământ Visul georgian și-a retras sprijinul pentru acest proiect de lege, potrivit site-ului parlamentului georgian.

Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă în capitala Tbilisi timp de trei nopți consecutive pentru a protesta împotriva inițiativei, afirmând că guvernul încearcă să ducă țara tot mai mult către dictatură.

Proiectul prevede că orice ONG sau instituție de media, care primește din străinătate mai mult de 20% din finanțare, trebuie să se declare ”agent străin”. O astfel de lege a fost votată și în Rusia în urmă cu zece ani, iar Kremlinul s-a folosit de ea pentru a reprima opoziția, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *