Guvern

Legea antitutun confuză pentru cetățeni: Unde se poate fuma?

Am încercat să aflăm de la producători și importatori cum aceste prevederi îi vor afecta, dar și ce spun cetățenii de rând despre primele implementări ale acesteia.
 
Pe 1 ianuarie a.c., a intrat în vigoare prevederea cu privire la interzicerea publicității a țigărilor. Această măsură este una dintre prevederile legii privind controlul tutunului, care a intrat în vigoare pe 17 septembrie 2015 și urmează în câteva etape să limiteze fumătorii.
Pachetul cu legi antitutun prevede interzicerea atât a publicității, cât și a fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ. Încălcarea acestor restricții poate fi amendată cu sume de la o mie la 10 mii de lei.

În același timp, legea nu prevede clar mecanismele de aplicare și sancționare a persoanelor care fumează în spațiile publice.

Nevoiți să închidă afacerea

Producătorii și importatorii au opinii diferite despre cum va influența această lege numărul de fumători din țară. Unii producători locali spun că aceste prevederi ale legii îi vor afecta direct. „Noi aducem cele mai mari plăți în bugetul de stat, dacă ne orientăm la calculele din ultimii ani în care au fost majorate accizele. Aplicarea acestor măsuri ne va limita și mai mult căile de promovare și vânzare a produselor. Este evident că, dacă nu vom avea căi de promovare, produsele noastre locale vor rămâne în afara atenției din partea cumpărătorului”, susține Marin Gogu, reprezentantul unei companii de producere și prelucrare a materiei de tutun din Căușeni. Bărbatul anticipează că legea antitutun va afecta întreprinderea astfel încât va fi nevoit să închidă afacerea, iar cei 25 de oameni vor rămâne fără loc de muncă. Marin Gogu mai susține că în Uniunea Europeană legile nu sunt atât de drastice, dar oricum promovarea produselor de tutun are loc. „Spre exemplu, denumirea mărcii de țigări scrisă pe o suprafață cât mai mare a pachetului la fel permite promovarea unui anumit brand cu care oamenii sunt obișnuiți sau îl recunosc după un simbol sau culoare anumită”, afirmă producătorul.

„Aceste măsuri vor diminua numărul persoanelor care fumează sporadic”

Importatorul „Imperial Tabbaco” a declarat pentru ziarul TIMPUL că aceste prevederi nu îi afectează în prezent. „Vânzările scad permanent, cu aceste legi sau fără ele. Iar aceasta se întâmplă parțial din cauza majorării accizelor care, la rândul lor, generează scumpiri ale țigărilor. Aceste măsuri vor diminua numărul persoanelor care fumează sporadic, însă cei care o fac zilnic, oricum vor fuma, indiferent de preț sau alte interdicții de a fuma în locurile publice. El își va găsi un loc în care va fuma în continuare”, spune Andrei Prudius, marketologul companiei.
Reprezentanții celui mai mare producător de tutun din țară au declarat că schimbările din lege înseamnă cheltuieli mai mari pentru companie și venit mai mic. „Pentru inscripțiile care sunt necesare să fie introduse, este nevoie de utilaj suplimentar, astfel vom fi nevoiți să creștem prețul la țigări. Pe lângă accizele care se măresc, și legea privind controlul tutunului, vor lovi în preț. În timp ce importatorii au prețuri mai mici la produsele de tutun, ne va fi mai greu să rezistăm. Pe fumător îl interesează prețul”, a spus Dora Palamari, șefa Direcției vânzări a Combinatului de Tutun din Chişinău.

Spațiu special pentru fumat

De asemenea, noile prevederi legale nu oferă alternative pentru fumători, deoarece nu se prevede amenajarea spațiilor speciale pentru fumat în aer liber. În cadrul unei discuții publice, câțiva activiști iau să participe și pe câțiva responsabili din Primărie și domeniul sănătății, care ar face situația mai clară, mai ales despre locurile în care este interzis și permis fumatul. Activistul Rodion Gavriloi a subliniat că, potrivit legii, locul pentru fumat trebuie să se afle la o distanță de cel puțin zece metri de la întrarea în încăperile închise. „În acest caz nu este clar unde se poate fuma, dacă nici la stație nu am voie să fumez, nici în apropierea acestora, reiese că în perimetrul centrului Capitalei nu pot fuma, dar nici nu am un loc special pentru aceasta”, spune tânărul.

„Nu am ținut cont de lege”

În acest sens, Vasile Efros, șeful Direcției amenajare și salubrizare, direcția locativ-comunală și amenajare a Primăriei Chișinău, a amintit de situația rușinoasă, în care majoritatea coșurilor prevăzute cu capac pentru cei ce fumează, instalate de Primărie în 2015, acum sunt arse și topite, fiindcă cetățenii nu știu unde să arunce mucul de țigară. „Așadar, nu am ținut cont de lege și deja am prevăzut ca, în următoarele două luni, să fie instalate circa o mie de coșuri, pentru gunoiul stradal și care, în spate, vor avea instalat un coș special pentru mucuri de țigară, ca să colectăm separat mucul de țigară. Nu am fost în concordanță cu legea, fiindcă nu intră în competența noastră, dar vom lua în calcul, să facem poate un proiect pilot cu astfel de locuri amenajate pentru fumat”, a spus responsabilul de la Primărie.

Ghid de recomandări

Ion Șălaru, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și unul dintre autorii modificărilor în lege, a spus că urmează să fie elaborat un set de recomandări informaționale pentru vizitatorii localurilor de alimentație publică, proprietarii și lucrătorii acestora. „Le vom da toată informația pentru ca cetățenii să cunoască unde au voie să fumeze. Mai ales, vom discuta cu proprietarii localurilor despre locul unde pot fi amplasate semnele de interzicere a fumatului și unde vor fi amplasate spațiile pentru fumat”, a declarat acesta.

Responsabilul din cadrul centrului de sănătate a spus că va urmări cum se implementează legea omoloagă din România, care va intra în vigoare din 16 martie 2016.

Potrivit unui studiu efectuat de Ministerul Sănătății, 48 la sută dintre bărbații moldoveni, adică aproape fiecare al doilea, sunt fumători activi. Dar un lucru și mai alarmant este că tot mai multe femei din țară sunt dominate de acest viciu. Numărul acestora este la moment de 8 la sută. În Republica Moldova, dintre cele 38-39 de mii de decese înregistrate anual, 5,6 mii sunt cauzate de îmbolnăvirile provocate de fumat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *