Legislația la moldoveni: Argați impozitați și artiști evazioniști
Eu nu sunt sigur că, aprobându-l, guvernul a înțeles că a intrat într-o zonă extrem de fină, delicată și …explozibilă a satului contemporan, sat în care, în condițiile capitalismului moldovenesc, se stabilesc alte relații sociale și de producție, decât în timpul URSS, când toți frații de clasă erau „egali și fericiți”. Azi, la țară, există o nouă stratificare socială: există „lideri”, țărani bogați, care au cumpărat pământ, există țărani care încearcă să pună pe roate mici afaceri în agricultură, dar există și țărani săraci, argați, amărâți care lucrează cu ziua. Nu sunt sigur că guvernul cunoaște acest paradox moldovenesc: la țară, deși avem șomeri, există un deficit de brațe de muncă. Crescuți și educați în spiritul dreptății de clasă, unii țărani săraci nu doresc să fie argați și să lucreze cu ziua. Mai bine flămânzesc decât să lucreze la „boier”. Probleme serioase au și „boierii”. Astfel, pentru un „boier” care, de exemplu, are o jumătate de hectar de căpșune este o mare problemă ca să găsească argați la cules, deși li se plătește bine, deși sunt hrăniți la prânz…
Chiar dacă se declară că scopul acestei legi ar fi protejarea zilierilor, în realitate se urmărește altceva, și anume, a-i impozita pe zilieri (prin impozitarea „beneficiarilor” („boierilor”)? Impozitele, într-o țară normală, sunt un lucru sfânt. Evident, trebuie și noi să ajungem la asta. Întrebarea e cum ajungem?
Potrivit proiectului de lege „Inspectoratul de Stat al Muncii şi organele de control financiar vor monitoriza respectarea legii, iar în cazul constatării încălcărilor, vor fi aplicate sancţiuni conform Codului Contravenţional şi Codului Fiscal”. Aceasta înseamnă că – dacă respectivul proiect va fi votat de parlament – pe capul bietului mic producător de la țară vor tăbărî fel de fel de inspectori și inspectorași care știu cum să …„monitorizeze respectarea legii”… Mă tem că dacă-l vom lăsa pe micul producător pe mâna „monitorizatorilor” de la Fisc, îl vom îngropa. Statul trebuie să-l impoziteze, dar și să-l susțină financiar.
Nu știm dacă proiectul de lege vizat conține și lista domeniilor vizate: este vorba numai de muncitorii necalificați din agricultură, or, muncă necalificată cu caracter ocazional se prestează în R. Moldova și în alte domenii. În România, de exemplu, există o lege similară, dar vizează nu numai domeniul agriculturii, ci și pescuitul, acvacultura, comerțul cu ridicata al produselor agricole, activități de întreținere și curățenie (apropo, menajerele miniștrilor noștri plătesc impozite sau pentru ele plătesc domnii miniștri?) precum și – fiți atenți! – „activități de interpretare artistică, activități cu caracter cultural”. Explic, să fie clar la toată lumea: e vorba de domnii artiști care „prestează servicii artistice” la nunți și cumetrii. Dacă un argat care face 100 – 150 de leuți în 8 – 10 ore e impozitat, de ce să nu fie impozitat un artist care face 300 de euro în 2-3 ore?
Întrebarea e la locul ei în contextul recentului scandal iscat de artiștii Olga Ciolacu, Igor Cuciuc și Silvia Grigore care i-au cântat lui Dodon la Moscova… „Angajatorul” Dodon a achitat vreun impozit? Dar artiștii?
Domnii boieri din guvern trebuie să ne spună franc dacă legea ce se pregătește e pentru toți sau doar pentru argați?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!