Ultima oră

Licitație aranjată cu VENITURI FABULOASE pentru PLDM. Filat – Usatîi – Bodiu – Cerbu

Lumea medicală a fost tulburată la începutul lunii de o investigație de presă care anunța neclarități în modalitatea de selectare a unei companii private pentru implementarea unui sistem național de dializă. Principala suspiciune pleacă de la faptul că firma câștigătoare a fost fondată doar cu o lună înainte de licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii, pentru secţiile de dializă din 12 instituţii medicale din Republica Moldova.

Licitația a fost lansată la 8 noiembrie 2013. La 25 martie a fost selectat cîștigătorul, iar la 28 martie acesta a fost anunțat în Monitorul Oficial.
O serie de verificări inițiate de redacția deschide.md, printre specialiști din domeniul medical, experți independenți și mediul politic ne-au condus la concluzia că în spatele afacerii stă ex-premierul Vlad Filat și grupul său de susținători din PLDM.

Astfel, BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, consorțiul de companii selectat în cadrul parteneriatului public-privat pentru prestarea serviciilor de dializă, a fost fondat de oameni din anturajul ex-premierului, Vlad Filat, susțin chiar surse din cadrul PLDM-ului.

Înființarea consorțiului de firme germane, care include și compania B Braun, a fost organizată de Ion Rusu, nașul de cununie la nunta lui Vlad Filat cu Angela Gonța. Rusu este și administratorul clădirii de birouri IPTEH – una dintre primele afaceri pe care ex-premierul Filat a pus mâna, pe când era șef al Departamentului de privatizare, în guvernul Sturza.

Consorțiul ar fi fost constituit pentru încasarea a circa 20 milioane de euro din bugetul de stat, pentru tratarea bolnavilor de insuficiență renală, susțin sursele contactate de redacția deschide.md, sub protecția anonimatului. 

Reprezentanța B Braun din Germania

Astfel, consorțiul de companii care a câștigat licitația știa încă de la început că nu va putea face față cheltuielilor de 1350 de lei, pentru un pacient, sumă indicată în cadrul licitație și în baza căreia consorțiul a fost declarat câștigător. Dovada, susțin experții contactați, este că a fost deja cerută majorarea prețului la 1950 de lei pentru o ședință de dializă. Un document în acest sens a fost deja depus la Guvern și, cel mai probabil, va fi acceptată majorarea, date fiind conexiunile politice menționate mai sus.

În continuare, după ce numărul pacienților demiși va depăși 1000, întreaga afacere va fi preluate de B Braun, iar consorțiul se va dizolva nu înainte de a-și încasa cei 20,2 mil. euro. Atât sunt cheltuielile pentru cei 1200 de pacienți care suferă de insuficiență renală, luând ca bază de calcul cheltuielile anuale per pacient, care se ridică la 16,8 mii euro. Surse medicale care au dorit să rămâne anonime au declarat, în cadrul investigației, că oficial sunt înregistrați 470 de pacienți, dar în realitate au nevoie de dializă 1.200.

Conform anunțului din Monitorul Oficial, consorțiul de firme BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH a fost fondat la 5 octombrie 2013, cu o lună înainte de anunţarea concursului. Compania este înregistrată în Germania, la Bad Homburg, cu un capital social de 25.000 de euro. Printre asociați este compania B Braun.

Reprezentantul firmei este Silvano Pirritano – un consultant juridic din Malta, stabilit în Germania. Activitatea de bază a companiei ar fi comerţul şi distribuţia produselor farmaceutice şi consumabilelor medicale, în special a echipamentelor de hemodializă. Nu există, însă, niciun număr de telefon sau vreo adresă de e-mail pentru contacte. Am solicitat o informație oficială de la Ambasada Germaniei de la Chișinău cu privire la acționarii consorțiului. Larisa Coroban, funcționar în Departamenul economic al Ambasadei, ne-a spus că instituția diplomatică nu ne poate oferi mai multe informații decât cele pe care le-a difuzat Ministerul Sănătății.

Alexandru Cerbu, şeful secţiei planificare şi dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătăţii a precizat că făcut parte din grupul de lucru pentru selectarea companiei, care se va ocupa de prestarea serviciilor de dializă. Cerbu susține că B Braun este acționar 100% în consorțiul de firme. Cerbu susține că firma este solidă „Este vorba, de fapt, de gigantul german B. Braun Avitum, una dintre cele mai mari companii din domeniu, care are peste 200 de centre de dializă în lume“.

La întrebarea de ce B Braun a intrat în Republica Moldova prin intermediul consorțiului de firme, Cerbu a spus să-i întrebăm pe reprezentanții companiei, care vor organiza o conferință de presă. “N-am limitat pe nimeni să participe la licitație. A fost ședința investitorilor, fiecare și-a expus părerea. Iar noi am ținut cont de părerile lor”, a precizat Cerbu.

Ministerul Sănătății, părtașul companiei suspecte ?!

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, caietul de sarcini a fost cumpărat de opt companii, dar la concurs au participat doar două firme (Banca Mondială a dorit să participe la organizarea licitației prin intermediul Internetional Financial Corporation, dar a fost refuzată de minister).
Este vorba de consorțiul de companii BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH și de compania Fresenius. Cea de a doua, în cele din urmă, a refuzat să mai participe, motivând că în caietul de sarcini au fost introduse datele tehnice ale B Braun. “Au băgat de la început datele tehnice B Braun, iar la insistența Fresenius au spus ca vor modifica și vor lăsa cum a solicitat compania, adică să nu se dea date tehnice, dar aparatele sa fie acreditate ISO, ESO si TUV. Ei au scos câteva detalii dar au băgat altele, tot de la B Braun. Evident, schimbările au fost făcute în termen legal”, susțin sursele contactate.

În același timp, prețul pentru o ședință de dializă a fost stabilit la 1350 de lei. Or, din start era clar că ceilalți participanți se vor retrage din cursă, în condițiile în care nu pot face față acestui cost impus.

“Pe bolnav înseamnă să-l iei de acasă, să-i dai o masă, să-l transporți acasă, să îi faci analize lunare, la care se mai adaugă prețul medicamentelor. Or, la prețul de 1350 de lei nu se vor mai face toate lucrurile astea, iar normele europene vor fi respectate, eventual, doar într-o primă fază. Cei de la Ministerul Sănătății au instituit prețul de 1350 de lei, echivalentul a 75 euro, pentru că și-au dat seama că Fresenius nu va veni cu 102 euro. Cu banii ăștia nu poți face investiții, să ridici salariile și să respecți standardele europene”, susțin experții din medicină.
Solicitat de deschide.md să comenteze schimbările datelor tehnice din caietul de sarcini, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi a declarat: “Nu hotărăște ministrul ce companie va fi selectată, a hotărât grupul de lucru cu implicarea tuturor celor vizați în proiectul de parteneriat public privat”. Întrebat de ce a fost redus prețul pentru o ședință de dializă la 1300 de lei, ministrul a închis telefonul.

Andrei Usatâi, ministrul Sănătății

În același timp, sursele interne din cadrul PLDM susțin că cel care s-a ocupat de selectarea companiei este Ion Rusu, asistat de românul Radu Mironeanu, fost director al Poștei din Iași, care a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție a României pentru infracţiuni de corupţie, dar se pare că a ieșit basma curată. Ion Rusu, administratorul IPETH respinge că ar fi implicat în afacerile cu dializă.

“N-am nicio o treabă. Îmi cer scuze, dar pe teme care nu sunt pe domeniul meu nu discut. În lumea de astăzi oricine poate să zică și să interpreteze anumite chestii. Domeniul meu de activitate este în imobiliare, iar celelalte nu mă interesează”. Întrebat dacă s-a întâlnit cu Radu Mironeanu, Rusu a spus că: „mulți se dau că s-au întâlnit cu mine, dar nu am nicio treabă și nicio legătură”.

L-am contactat și pe Radu Mironeanu despre care se spune că l-ar consilia pe Ion Rusu și stă la IPTEH: “B Braun m-a mandat să negociez cu Ministerul Sănătății de la Chișinău. Este vorba de niște companii nemțești. Nu am nicio legătură nici cu Ionescu nici cu Vasilescu. Gheorghe Bulat este prietenul meu și reprezentantul B Braun România, iar dânsul m-a mandat pe mine pentru Republica Moldova. La nivelul B Braun este un grup de informare care a văzut parteneriatul public privat și au luat legătura cu reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău. Discuțiile s-au purtat cu Alexandru Cerbu”.

Radu Mironeanu, fotul director al Poștei de la Iași.
Întrebat de ce B Braun a ales să intre printr-un consorțiu de companii, Mironeanu susține că Republica Moldova are un anumit risc de țară și “sunt convins că cei de la B Braun nu au vrut să intre cu numele lor, pentru că dacă cumva nu vor ajunge la o înțelegere cu Ministerul Sănătății sau CNAM-ul nu va vira plățile. Reprezentanții companii nu vor ca numele lor să fie amestecat într-un eșec. Nu este nimic necurat. Este o companie care vine să investească aproape 15 mil. euro pe parcursul desfășurării proiectului, noi vorbim de vreo 200 de aparate de hemodializă. În plus, condițiile de selectare a companiei au fot destul de dure”.

Bulat de la B Braun România, cu mâța-n sac

Pe de altă parte, Gheorghe Bulat, reprezentantul B Braun România, spune că nu-l cunoaște pe Radu Mironeanu. El confirmă doar că B Braun a participat la licitația de la Chișinău într-un consorțiu. “Liderul grupului este BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, ei trebuie să răspundă la toate întrebările. Noi ne ocupăm de know how și expertiza tehnică. Mai mult nu pot să vă spun nimic”, a afirmat Bulat.

Gheorghe Bulat, reprezentantul B Braun România

Toate sforile duc la PLDM

Alexandru Cerbu, şeful secţiei planificare şi dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătăţii este tatăl Sabinei Cerbu viceministrul Justiţiei. Soțul acesteia, Eugen Furculiţă este în prezent consilier al secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu, membru PLDM, care anterior a fost în Consiliul de Administrație de la Banca de Economii.

Specialiștii din domeniul medical susțin că afacerea consorțiului de firme cu dializa trebuie să fie anchetată de CNA, pentru că este pusă în joc viața a peste 1000 de oameni cu insuficiență renală. Experții în medicină susțin că ar fi vorba de corupție la nivel înalt.
În ultima perioadă s-au vehiculat mai multe informații precum că liderul PLDM, Vlad Filat ar fi gata să se retragă din partid. Sursele menționează că disensiunile care au apărut în PLDM sunt consecința unor asemenea "proiecte" derulate de liderul Vlad Filat și apropiații săi, ceea ce a stârnit nemulțumirea membrilor din conducerea partidului. Dar se pare că lucrurile au revenit în albia lor.

document

Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *