ActualitateExterne

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Efectul atacurilor ucrainene

Ucraina a intensificat atacurile cu drone asupra teritoriului rusesc, deşi statele aliate şi occidentale încă nu permit Kievului să folosească armele primite pentru a lovi adânc în Rusia, strategie care ar putea forţa Kremlinul să mute sistemele antiaeriene şi aeronavele departe de frontieră. Analiştii cred că, deşi atacurile cu drone afectează Rusia, pagubele provocate până acum nu au importanţă strategică, scrie WSJ, potrivit Monitorului Apărării, arată Mediafax.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 24 august, ora 09.09 – TASS: Prin sancțiuni, SUA încearcă să demonstreze natura antirusească în contextul alegerilor (ambasadorul Antonov)

Autoritățile americane agonizează, încercând să demonstreze natura lor antirusească în contextul campaniei electorale din țară, a declarat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, comentând noile sancțiuni antirusești introduse de SUA. “Administrația Statelor Unite agonizează. Se înmulțesc salvele rusofobe ineficiente. Obiectivul este să demonstreze natura antirusească în contextul campaniei electorale în fierbere aici”, se arată în comentariul postat pe canalul Telegram al ambasadei.

Antonov a subliniat că negativitatea restricțiilor americane este evidentă pentru toată lumea. “Acțiunile nesăbuite ale administrației duc la criză, nu la construire. Evident că, pentru obținerea unei independențe reale în domeniul economic, era de mult timpul să se renunțe la dictatul dolarului în sistemul monetar și financiar internațional”, a remarcat Antonov.

Șeful misiunii diplomatice ruse a adăugat că sancțiunile economice ale autorităților americane lovesc în cetățeni și firme, aducând prejudicii consumatorilor interni și partenerilor SUA din terțe țări. “Ipocrizia Washingtonului este surprinzătoare: aici se vorbește nu despre Rusia, ci despre companii din țările în curs de dezvoltare”, a arătat diplomatul rus. După cum relatează agenția TASS, Ministerul de Finanțe al SUA a extins ieri listele de sancțiuni antirusești, adăugând aproximativ 400 de persoane fizice și juridice din Rusia și alte state.

UPDATE 24 august, ora 09.00 – RBC: Aproape 1.200 de militari ruşi au murit pe frontul din Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 1.160 de invadatori ruși, în luptele din ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 606.490 – potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 367 de avioane și 328 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 8.542 (+9) de tancuri ale armatei ruse, 16.620 (+21) de vehicule blindate, 17.349 (+42) de sisteme de artilerie, 935 (+3) de sisteme de apărare antiaeriană, 1.169 (+2) de lansatoare multiple de rachete, 23.383 (+54) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 28 de nave, 1 submarin, 14.064 (+39) de drone, 2.444 (+2) de rachete de croazieră și tehnică specială (2.911 unități).

content-image

UPDATE 24 august, ora 08.40 – UKRINFORM: Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei

Ucraina marchează, sâmbătă, 33 de ani de independență. Ziua Independenței Ucrainei este sărbătorită în onoarea adoptării de către Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, în 1991, a Actului de Proclamare a Independenței Ucrainei – un document politic și juridic care a atestat noul statut al statului ucrainean.

Ucraina a avut un drum lung până la independență. Începutul acesteia a fost existența Uniunii Anţilor, o asociere statală a slavilor şi unificarea ulterioară a acestora cu un centru la Kiev. Odată cu dezintegrarea Rusiei Kievene, tradițiile statalității au fost transferate principatului Galiția-Volin. Apoi, a fost Marele Ducat al Lituaniei, care includea teritoriile ţărilor cunoscute azi ca Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia și Rusia şi în care ținuturile Kiev și Volin se bucurau de o autonomie semnificativă. În secolul al XVII-lea, pe teritoriul Ucrainei moderne, începe să se formeze Hetmanatul Căzăcesc.

Timp de mai bine de 100 de ani, cazacii au luptat pentru independența Ucrainei, dar nu au reușit niciodată să o obțină. În secolul al XVIII-lea, poporul ucrainean și-a pierdut statalitatea și s-a trezit în graniţele a două imperii – rus și austriac – pentru următorii 200 de ani. În secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea – a apărut și s-a dezvoltat mișcarea națională ucraineană, care a dus la Revoluția ucraineană din 1917-1921 și la renașterea statalității ucrainene. Astfel, s-a format Rada Centrală, care, prin cel de-al III-lea Universal, a proclamat crearea Republicii Populare Ucrainene, iar prin cel de-al IV-lea Universal a proclamat independența Republicii Populare Ucrainene.

În 1919, Actul Zluki a certificat unitatea pământurilor ucrainene. Cu toate acestea, Republica Populară Ucraineană ca stat nu a durat mult. Poporul ucrainean a pierdut șansa de a avea propriul stat până la sfârșitul secolului al XX-lea. După puciul din august de la Moscova, o sesiune extraordinară a Radei Supreme a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, organizată pe 24 august 1991, a proclamat independența Ucrainei și crearea unui stat independent – Ucraina. Aceasta a însemnat că statul ucrainean are propriul teritoriu indivizibil și inviolabil, pe care se aplică doar Constituția și legile Ucrainei. Ucraina și-a câștigat independența deplină ca stat în urma unui referendum național pe 1 decembrie 1991, când 90,32% dintre cetățeni au votat pentru independență.

UPDATE 24 august, ora 08.27 – TASS: Deasupra regiunilor Rusiei au fost distruse noaptea trecută șapte drone ucrainene

Mijloacele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus noaptea trecută șapte drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod, Briansk și Voronej, au comunicat surse din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse. “În cursul nopții trecute, la încercarea regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu folosirea de drone asupra unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse, mjloacele de serviciu de apărare antiaeriană au distrus șapte drone de tip avion. Cinci drone au fost distruse deasupra teritoriului regiunii Voronej și câte o dronă deasupra teritoriilor Belgorod și Briansk”, au afirmat sursele citate.

content-image

UPDATE 24 august, ora 08.10 – KORESPONDENT: Armata ucraineană continuă să înainteze în regiunea rusă Kursk

Armata ucraineană a înregistrat noi succese în operaţiunea pe care o desfăşoară în regiunea rusă Kursk, în timp ce ruşii au avansat în regiunea estică Donețk – potrivit unui raport al portalului DeepState, publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă. “Forțele de Apărare ale Ucrainei au avut succes la est de Sudja. Inamicul a avansat în Novohrodivka și lângă Hrodivka (regiunea Donețk – n.r.)” – se arată în raport. De asemenea, analiștii au actualizat harta ostilităţilor, în care se poate vedea că armata ucraineană continuă să înainteze în regiunea Kursk. Vineri, au apărut informaţii potrivit cărora soldații ucraineni din regiunea Kursk au luat cu asalt clădirea unui penitenciar pentru femei, care găzduieşte militari ruşi aflaţi în poziții de tragere

UPDATE 24 august, ora 07.50 – RBC: Miniştrii apărării ucrainean şi american au discutat despre următoarea reuniune în format “Ramstein”

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov, a discutat la telefon, vineri, cu omologul său american, Lloyd Austin, despre pregătirea următoarei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care urmează să aibă loc în septembrie. De asemenea, Umierov l-a informat pe Austin despre situația actuală de pe front. “Pe baza situației operaționale, am discutat despre nevoile noastre militare urgente și planurile pentru viitorul apropiat” – a transmis ministrul ucrainean al apărării. Umierov a adăugat că “pregătirea pentru următorul summit în format ”Ramstein” a fost unul dintre subiectele cheie ale conversației” cu oficialul american.

Discuţia dintre Austin şi Umierov a fost anunțată anterior de purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh. Potrivit acesteia, operațiunea ofensivă a Forțelor Armate ucrainene în regiunea rusă Kursk, de asemenea, este un subiect al conversaţiei celor doi miniştri. Reprezentanta Pentagonului a declarat că SUA nu cunosc obiectivele Kievului în privinţa “operațiunii Kursk”, dar a reamintit declarația președintelui Volodimir Zelenski despre necesitatea creării unei zone tampon în această regiune a frontului. Potrivit lui Singh, crearea unei astfel de zone ar trebui să implice construirea mai multor linii de apărare, iar Pentagonul ar avea întrebări despre modul în care “operațiunea Kursk” se încadrează în “obiectivele strategice de pe câmpul de luptă” ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Vineri, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a recunoscut oficial, într-un mesaj pe Telegram, că Ucraina a atacat o bază rusească din regiunea Kursk cu bombe americane GBU-39. În acest context, Singh a afirmat că politica SUA “permite Ucrainei să tragă, ca măsură de răspuns, pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești din această zonă de graniță, care include regiunea rusă Kursk şi regiunea ucraineană Sumi”.

UPDATE 24 august, ora 07.30 – RBC: Germania avertizează că Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei avertizează că rușii ar putea intensifica bombardarea Ucrainei, în contextul sărbătoririi Zilei Independenței, pe 24 august. Într-un comunicat postat, vineri, pe site-ul său oficial, MAE de la Berlin menţionează că ar putea creşte numărul de atacuri cu rachete și aeriene asupra orașelor ucrainene, în special asupra Kievului. Totodată, instituţia a lansat un avertisment împotriva călătoriei în Ucraina pentru cetățenii germani. “Germanii care se află deja în Ucraina sunt îndemnați să părăsească țara de urgență” – se mai arată în mesaj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *