Externe

Livrarea către Ucraina a 40 de vehicule de infanterie Marder nu vor afecta stocurile active ale Germaniei, susține Lambrecht

Ministrul apărării al Germaniei, Christine Lambrecht, a dat joi, 12 ianuarie, asigurări că promisa livrare către Ucraina a 40 de vehicule de infanterie Marder şi pachetul de instruire planificat sunt pe drumul cel bun şi nu vor afecta stocurile active ale Germaniei, informează dpa și Agerpres.

Declaraţiile sale intervin după ce au fost formulate îngrijorări conform cărora livrarea de echipament către Ucraina, care luptă împotriva invaziei Rusiei, ar putea duce la reducerea stocurilor Germaniei.

”Angajamentul, aşa cum a fost asumat, va fi îndeplinit”, a declarat Lambrecht joi în timpul vizitei sale la o bază militară din Marienberg, în Saxonia, unde staţionează trupe ce fac parte din Forţa de reacţie rapidă a NATO şi care sunt de asemenea echipate cu vehicule de luptă de infanterie Marder.

Lambrecht a suspendat angajamentul Germaniei de a livra Ucrainei vehicule de luptă de infanterie mai moderne Puma din cauza unor deficienţe tehnice.

Totodată, ea a subliniat că vehiculele Marder nu fac parte din inventarul activ al armatei germane.

Potrivit surselor citate, cele mai recente planuri prevăd ca 20 de vehicule de luptă să fie livrate din stocurile armatei germane, iar alte 20 de compania germană producătoare de vehicule de apărare Rheinmetall.

Grecia a fost rugată să accepte o perioadă de timp întârzieri în onorarea contractului pe care îl încheiase cu Germania pentru mai multe vehicule Marder.

Alături de livrările către ucraineni, Germania a mai convenit să asigure instruie în utilizarea sistemelor de arme.

În prezent, două companii din cadrul Batalionului 371 de Infanterie Blindată, cu vehiculele lor de luptă de infanterie Marder, contribuie la Forţa de reacţie rapidă a NATO, relatează Dpa.

”Acesta a fost un semnal foarte important pentru NATO, pentru aliaţii noştri. Noi ne respectăm angajamentele, chiar şi în asemenea condiţii speciale”, a declarat Lambrecht.

Între timp, există o presiune crescândă ca Germania să livreze arme mai multe şi mai grele Kievului, după luni de zile în care Berlinul a fost criticat pentru ezitările sale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *