Social

Locul unde ne simţim protejaţi, iubiţi, împliniţi…

Spartachiada raională la Mereni

Lume multă s-a adunat, sâmbătă, pe stadionul din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Reprezentanţi din 19 raioane au venit la Mereni să-şi încerce forţele în competiţii sportive, într-o spartachiadă raională, care a inclus şi un concurs între familii.

Vladimir Vâzdoagă, preşedintele raionului Anenii Noi, ne-a informat că Festivalul FAMILIA este sărbătorit în raion deja al doilea an. „Dacă dorim ca tinerii să nu plece de acasă, în afară de faptul că trebuie să le oferim locuri de muncă, mai trebuie să le organizăm diferite activităţi, ca să nu se plictisească”, a spus Vladimir Vâzdoagă.

Echipele participante la spartachiadă – fiecare fiind compusă din câte 20-30 de persoane – s-au întrecut la fotbal, volei, dame, tenis de masă etc. Câştigătorii au plecat acasă cu premii băneşti şi cu inventar sportiv.

Evident, cei mai fericiţi au fost câştigătorii, dar şi ceilalţi participanţi erau satisfăcuţi căci nu în fiecare zi au ocazia să se distreze aşa de bine. Despre copii ce să mai spun? Erau în culmea fericirii. Deşi cei mai mici nu au participat la competiţii, ei nu au stat nicio clipă în loc, au alergat ziulica întreagă, au mâncat îngheţată şi s-au împrietenit cu micuţi din alte sate. Iar seara au căzut laţi de oboseală.

Familia cu 11 copii, 22 de nepoţi şi 11 strănepoţi

În Mereni l-am cunoscut şi pe Tudor Chiriţă. La 16 mai acesta a împlinit 86 de ani. Deşi în sat era mare veselie, moşul nu a mai putut să se ducă pe stadion să participe sau cel puţin să asiste la eveniment. Cu vreo doi ani în urmă, nimeni nu-l întrecea la prăşit, acum însă şi-a dat seama câţi ani are şi s-a liniştit, glumeşte bătrânul. În cei peste 60 de ani trăiţi împreună cu soţia sa, ei au crescut 11 copii, de la care au acum 22 de nepoţi şi 11 strănepoţi. „Dacă ar veni în ospeţie toţi odată, mă tem că n-o să încapă în ogradă”, spuse râzând Tudor Chiriţă. Se vede că lui moş Tudor i-au plăcut veselia, chefurile, glumele. Chiar şi acum nu trec nici cinci minute fără ca să spună vreo vorbă de duh. Apoi chipul lui moş Tudor se întunecă, îşi aminti de cele două fete ale lui care au decedat. „Una era măritată în Ucraina şi a măcinat-o o boală grea. A doua fată a murit în Italia. S-a dus acolo să lucreze şi au adus-o în sicriu. Nu e durere mai mare pentru un părinte ca atunci când îşi îngroapă copiii”.

În timp ce discutam cu moş Tudor, în pragul căsoaiei îşi făcu apariţia şi mătuşa Maria, mai tânără cu trei ani decât soţul ei. Pe ea anii o apăsă mai tare, merge încet-încet, aude cu greu.

Nu le-a fost uşor să-şi crească copiii. Când Moş Tudor a fost pe front, femeia a avut singură grijă de cei mici. „Slavă Domnului că nu a murit niciun copil în timpul foametei”, spuse mătuşa Maria.

După toate prin câte au trecut în viaţă şi cât de mult au lucrat, statul îl răsplăteşte pe moş Tudor cu o pensie de 800 de lei, iar mătuşa primeşte 600 de lei. Nu se plâng că e puţin. Mai greu le-ar fi dacă ar fi singuri, dar fiecare dintre copii îi ajută cu ce poate. Bătrânii sunt fericiţi când ograda le este plină de oaspeţi. Când moş Tudor a împlinit 80 de ani, mare veselie a mai fost. S-au adunat cu toţii, au aranjat o masă în curte şi au cântat până dimineaţă. Ei mereu sunt bucuroşi de oaspeţi, chiar şi atunci când sunt străini. Dar nu prea mulţi au plăcerea să le calce pragul unor bătrâni trecuţi de 80 de ani.

Familiile din Anenii Noi şi-au dat întâlnire la Casa de cultură

Sâmbătă a organizat o petrecere ieşită din comun şi Centrul de creaţie al elevilor din Anenii Noi la care au asistat oameni veniţi din toate satele raionului. Cu toţii s-au adunat la Casa de cultură unde au privit un concert de zile mari şi au fost vizitatorii expoziţiilor de fotografii şi desene, obiecte confecţionate din lemn, broderii etc., toate făcute de mânuţele copiilor. La concursul muzical au participat părinţi şi copii, invitat de onoare fiind artistul poporului Mihai Ciobanu. Lilia Oltu, şefa Centrului de creaţie, este ca o mamă pentru cei peste 800 de copii care frecventează centrul. „A fost o oră de bilanţ pe care o dedicăm scumpilor părinţi pentru că este Ziua Familiei”, a declarat Lilia Oltu.

La eveniment, printre ceilalţi invitaţi, a fost prezent un cuplu care şi-a sărbătorit nunta de aur, o familie cu tripleţi, o familie cu şapte copii, o familie care şi-a iniţiat o afacere ş.a.

15 ani nu au avut copii, apoi Dumnezeu i-a binecuvântat cu trei deodată

Nadejda şi Oleg Ciobanu din satul Cobusca Veche au venit la festival împreună cu tripleţii lor: două fete şi un băieţel. Micuţii niciodată în viaţă nu au văzut atâta lume. Era suficient să audă doar primele note dintr-un cântec şi începeau toţi trei a dansa. Părinţii sunt tare mândri de copilaşii lor, mai ales că i-au aşteptat mai mult de 15 ani. Şi când minunea s-a întâmplat, Dumnezeu i-a binecuvântat cu trei copii deodată. Dar să nu credeţi că e uşor să creşti tripleţi. Familia Ciobanu nu are propria casă şi ei locuiesc împreună cu părinţii. Mama nu poate să-şi caute un loc de muncă, fiindcă copiii sunt prea mici, iar o dădacă i-ar costa tare scump. Singura persoană care lucrează în familie este tatăl. Cu toţii îşi doresc propria casă şi să aibă mai mulţi bani, ca să-i poată îngriji pe copii cum se cuvine.

Festivalul FAMILIA s-a încheiat la 16 mai cu organizarea unui eveniment festiv în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău, reunind participanţi din municipiu şi din republică. Au fost înregistrate căsătorii, au fost celebrate nunţi de aur, iar cunoscuţi interpreţi din Moldova au cântat împreună cu copiii lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *