Ultima oră

Londra mizează pe gazele de șist

Departamentul pentru Energie și al Schimbărilor Climatice a stabilit condițiile de explorare și exploatare a gazelor de șist, inclusiv pentru zonele protejate, parcurile naționale sau cele din patrimoniul UNESCO. Rezultă că aproximativ jumătate din teritoriul Angliei poate fi prospectat.

”Gazul de șist din Marea Britanie are potențial să ne aducă securitate energetică, slujbe și creștere economică”, a declarat noul ministru al Energiei și Afacerilor Matt Hancock. ” Trebuie să fim atenți, să minimizăm riscurile, să explorăm cât din resurse putem recupera pentru a oferi Marii Britanii resurse energetice proprii pentru creștere economică.”

Guvernul va oferi facilități fiscale companiilor din domeniu și va relaxa prevederile legislative pentru a permite demararea procesului de exploatare cât mai curând. O zonă din nordul Angliei, cunoscută ca bazinul Bowland poate avea resurse de aproape 400 de trilioane de metri cubi de gaz, suficient să aprovizioneze țara pentru aproape jumătate de secol, chiar dacă eficiența exploatării este de 10%. Rezervele interne ar înlocui importurile din Marea Nordului.

Marea Britanie este în competiție cu Polonia pentru descoperirea celor mai mari resurse de gaz de șist din Europa, în speranța că exploatarea va fi cel puțin la fel de eficientă ca în Statele Unite, care a devenit, după ce a început să exploateze gaz de șist, cel mai mare producător de țiței și gaz din lume.

Pe lângă avantajul prețului redus, autoritățile trebuie să țină cont și de nepopularitatea exploatării gazului de șist.

Fracturarea hidraulică presupune injectarea sub presiune ridicată a unui amestec de apă, nisip și chimicale pentru a elibera gazul din formațiunile de șist pot provoca secetă în anumite zone și pot provoca scăderea prețurilor în imobiliare, potrivit unui raport al organizației Oameni de Știință pentru Responsabilitate Globală.

Protestatarii sunt îngrijorați că fracturarea hidraulică poate duce la contaminarea apei și la o industrializare a zonelor rurale din Anglia. Anul trecut, protestatarii antifraking din satul Balcombe, în sudul Londrei, au oprit lucrările de explorare a companiei Cuadrilla.
 
Sursa: money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *