Lucrătorii moldoveni, încurajați să caute oferte de muncă în România

Companiile românești profită de facilitățile legislative și caută tot mai mulți profesioniști din Republica Moldova. Lucrătorii moldoveni care vorbesc fluent limba română au un mare avantaj pe piața de muncă din România.
Lucrătorii moldoveni se pot angaja mult mai ușor în România fără să mai necesite un aviz de muncă, dacă au un contract de muncă cu normă întreagă pe o perioadă de cel mult 9 luni într-un an calendaristic. Această excepție care se aplică deopotrivă cetățenilor moldoveni, cât și celor din Ucraina și Serbia, vine în întâmpinarea profesioniștilor din Moldova care vor să se angajeze în România, dar și în avantajul companiilor românești.
Locurile de muncă sezoniere, căutate de tineri
Domeniile cu oferte de lucru în România pentru cetățenii moldoveni continuă să fie tot mai variate. În sezonul cald, mulți tineri moldoveni își pot găsi foarte ușor de lucru în industria Horeca, în diverse hoteluri, restaurante sau pensiuni. Cei care caută locuri de muncă în București se pot orienta către ofertele de locuri de munca sector 1 și către locurile de muncă din sectorul 3, sectoarele cele mai dezvoltat din acest punct de vedere.
De asemenea, tinerii moldoveni interesați de jobs in Romania și aflați la început de drum se pot orienta către ofertele din call-center, recepție, logistică și transporturi, de la șoferi de taxi la sofer personal Bucuresti.
Oferte pentru profesioniști și lucrători cu experiență
Cererea de forță de muncă în România rămâne ridicată și angajatorii caută lucrători străini, cu atât mai mult profesioniști și lucrători cu experiență din Republica Moldova. Cei care stăpânesc bine limba engleză sau limba română se pot angaja ușor în agricultură și transporturi, mai ales în zona Moldovei.
Sunt disponibile și oferte de lucru pentru tehnicieni, ingineri, ingineri agronomi, instalatori, sudori și lucrători în construcții mai ales în zona Capitalei, în Iași, Cluj, Brașov și Timișoara.
Salariul mediu pentru un angajat cu studii superioare și experiență poate începe de la 3.500 – 4.000 de lei pe lună net în România, cu perspectiva unor majorări care se acordă de obicei la începutul toamnei sau în lunile noiembrie – decembrie, în funcție de performanțe.
În ceea ce privește alte beneficii salariale, cele mai multe companii oferă asigurări private de sănătate și tichete de masă pentru alimente, mașină de serviciu și telefon, acolo unde este necesară deplasarea pe teren.
Angajarea legală pe teritoriul României
Cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de avizul de muncă, obligativitate care a fost eliminată în anul 2020. Pentru a lucra legal în România trebuie să urmeze următorii pași.
Pasul nr. 1: obținerea vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă
Pentru obținerea vizei de lungă ședere pentru angajare trebuie depuse următoarele documente:
- dovada încadrării în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe o perioadă de maxim 9 luni într-un an calendaristic.
- dovada mijloacelor de întreținere la nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.
certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile din statul de domiciliu sau de reședință.
- asigurarea medicală pe perioada valabilității vizei.
- 2 fotografii tip paşaport.
Valabilitatea documentului de călătorie în care urmează să fie aplicată viza trebuie să depăşească valabilitatea vizei solicitate cu cel puţin 3 luni.
Viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se acordă pe o perioadă de 90 de zile, cu una sau mai multe călătorii, de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. Iar durata de eliberare a vizei este cuprinsă între 30 și 45 de zile.
Pasul nr. 2: obținerea permisului de ședere în scop de muncă
După intrarea în România, lucrătorul cu cetățenie moldoveană trebuie să obțină permisul unic de ședere în România – document care atestă că solicitantul are dreptul de ședere pe teritoriul României și care se obține de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din județul în care solicitantul locuiește.
Pentru obținerea permisului de ședere sunt necesare următoarele acte:
1. cerere de prelungire a dreptului de sedere temporara pentru strainii angajati in munca
2. documentul de trecere a frontierei
3. dovada detinerii legale a spațiului de locuit ( original și copie ):
- contract de vânzare-cumpărare;
- contract de închiriere încheiat cu o persoană juridică sau fizică (contractele încheiate cu o persoană fizică trebuie să fie inregistrate la Administrația Financiară competentă teritorial);
- contract de comodat;
- hotărâre judecătorească;
- declarația scrisă de primire în spațiu a proprietarului, însoțită de actul de proprietate al acestuia (declarația de luare în spatiu se poate da numai în fața notarului public);
4. contractul individual de muncă
5. print screen din REVISAL la secțiunea unde se regăsesc date despre contractul individual de muncă, semnat de către angajator
6. salariul înscris
Salariul înscris în contractul individual de muncă trebuie să fie la nivelul salariului minim brut pe economie.
7. adeverința medicală
Adeverința medicală poate fi eliberată de orice instituție sanitară publică sau privată. Din aceasta trebuie să rezulte că salariatul nu suferă de boli care pot pune în pericol sănătatea publică.
Angela
53 Ani
Sunt dornica sa lucrez
In domeniul vânzării , cuaratenie , copii