ActualitateExterne

Lupte grele în Gaza – Israelul inundă tunelurile Hamas

Armata israeliană a început să inunde rețeaua de tuneluri a Hamas, în timp ce luptele intense din Gaza sunt în toi. ONU a avertizat cu privire la potențialul “colaps al sistemului umanitar” din teritoriu, după ce o dispută privind finanțarea a afectat agenția sa de ajutor palestinian, notează Mediafax.

Epicentrul luptelor din ultimele săptămâni a fost Khan Yunis, principalul oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde zone întinse au fost reduse la un pustiu noroios de clădiri bombardate și unde un jurnalist AFP a văzut marți oameni părăsind orașul în timp ce în apropiere se auzeau explozii.

În altă parte a orașului, trupele israeliene au oferit jurnaliștilor un tur al unui tunel despre care au spus că a fost folosit ca centru de comandă al Hamas.

Armata israeliană, care a supranumit vasta rețea de tuneluri “metroul din Gaza”, a declarat marți că a început să inunde complexele subterane cu apă în încercarea de a “neutraliza amenințarea rețelei subterane a Hamas”.

Războiul a fost declanșat de atacurile din 7 octombrie ale Hamas asupra Israelului, care s-au soldat cu aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de ostatici străini și israelieni au fost, de asemenea, duși în Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, dintre care aproximativ 132 se află încă acolo. Această cifră include cadavrele a cel puțin 28 de persoane despre care se crede că au fost ucise.

În urma atacului Hamas, Israelul a lansat o ofensivă aeriană, terestră și maritimă în Gaza, care a ucis cel puțin 26 751 de persoane, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *