Moldova

MAI, Diacov, Deliu și Hadârcă despre violențele de la Bălți

Printre protestatari s-au remarcat deputați din PCRM, bașkanul UTA Gagauz-Yeri, precum și lideri ai partidelor neparlamentare de stânga. Cine se face vinovat de producerea altercațiilor, deși anterior autoritățile au anunțat că sunt pregătite să facă față situației? Ce acțiuni au fost întreprinse de organele de drept și cum califică liderii Alianței neînțelegerile dintre manifestanții unioniști și contramanifestanți, aflați în cele ce urmează.
 
Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne reiterează într-un comunicat poziţia sa fermă cu privire la respectarea de către toţi cetăţenii a legislaţiei cu privire la întruniri, inclusiv a celor care îşi asumă obligaţiunile corespunzătoare în procesul de organizare şi desfăşurare a întrunirilor. Potrivit MAI, pentru acţiuni de încălcare a ordinii publice şi a prevederilor legislaţiei privind întrunirile în masă, o persoană a fost reţinută în baza art.166 CPP fiind suspectată de agresarea unui colaborator de poliţie, altele cinci sunt audiate de organele de anchetă. Au fost deschise două dosare penale în baza art. 287 şi 184 al. 2 (Huliganism şi Violarea dreptului la libertatea întrunirilor) Cod Penal al RM, persoanele reţinute riscă pedeapsă cu amendă sau privaţiune de libertate pe un termen de până la șapte ani.

Potrivit Serviciului de presă al Comisariatului de poliție Bălți, până în prezent au fost depuse trei plângeri din partea manifestanților care au avut de suferit în urma violențelor de la Bălți, precum și 12 plângeri din partea colaboratorilor de poliție cărora le-au fost provocate leziuni corporale în timpul manifestațiilor de duminică.

De către organele de urmărire penală sunt studiate înregistrările și acumulate probele necesare pentru atragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de producerea altercaţiilor şi împiedicarea desfăşurării paşnice a întrunirilor în masă, care vor fi remise în cel mai scurt timp în instanţa de judecată pentru pronunţarea sentinţei pe fiecare caz în parte.

Ion Hadârcă, prim-vicepreședintele PL

Condamnăm acțiunile de violență de la Bălți. Așteptăm să vedem ce o să zică Internele și după aceea vom face comentarii.

Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD

Aceștia care au organizat manifestațiile nu s-au gândit că așa va fi? Noi avem un pumn de extremiști, câțiva de dreapta și câțiva de stânga. Acei de stânga numai așteptau să apară la Bălți aceștia din dreapta, și iată s-a produs. Eu nu știu ce au urmărit organizatorii, dar era clar de la bun început că ăștia special se bagă la Bălți ca să-i provoace pe ceilalți, iar ăștilalți special s-au dus la Bălți, ca să-i aștepte și să le dea la moacă. Iată ce s-a întâmplat.

Ambele părți au mers conștient la Bălți, deci ambele părți se fac vinovate. Era clar de la bun început că așa o să se întâmple. Eu calific această manifestare ca fiind o mizerie moldovenească, pentru că nimeni nimic nu obține, dar noi pur și simplu ne facem de râs. Legea trebuie să-și spună cuvântul. Trebuie pedepsiți și unii, și ceilalți, fiindcă era clar că asta urma să se întâmple, din păcate.

Tudor Deliu, vicepreședintele fracțiunii PLDM

Partidul Liberal Democrat din Moldova a fost, este și va fi pentru respectarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor din R. Moldova. La Bălți platforma civică „Acțiunea 2012” a organizat acest marș în conformitate cu Legea cu privire la întruniri, deoarece au avut autorizația necesară, care fiind contestată la Judecătoria din Bălți a obținut câștig de cauză. Altceva ne îngrijorează, că partidele de stânga, în frunte cu liderii lor, au transformat acest marș pașnic într-o acțiune ca în epoca primitivă unde cu grămezi de pietre aruncau în simpli demonstranți, care protestau pașnic. Poziția noastră este că ceea ce s-a întâmplat la Bălți încă o dată ne demonstrează că unele partide din R. Moldova nu se axează pe rezolvarea problemelor cetățenilor din R. Moldova, ci tind spre xenofobie, și asta este extrem de dureros pentru R. Moldova. Partidele de stânga în frunte cu domnul Șelin, PCRM, Stepaniuc și bașcanul Găgăuziei care tot a fost la Bălți, mă întreb dacă ei au avut autorizație ca să organizeze aceste pichetări, pentru a bloca o manifestare pașnică. Eu cred că aici Procuratura are de lucru, pentru că orice încălcare a drepturilor omului poate fi contracarată.

Iurie Munteanu, membru al PCRM



Noi condamnăm violențele de la Bălți. Scopul nostru era să evităm actele de violență. Eu nu pot să acuz pe nimeni de cele întâmplate decât actuala guvernare, care nu numai că a permis să aibă loc ceea ce s-a întâmplat, dar a depus toate eforturile ca să se ajungă la această situație, și nu a fost în stare să o gestioneze.

Alianța de la guvernare se face vinovată de ceea ce s-a produs la Bălți, pentru că guvernarea a creat intriga în jurul așa-numitului Marș al Unirii, ea i-a apărat și apoi i-a evacuat. Oamenii care au fost la manifestații, la fel ca și polițiștii de rând, erau doar ostaticii jocurilor de prost gust și foarte periculoase ale actualei guvernări. Totul a fost făcut sub conducerea guvernării, și rămâne pe sovistea lor.
Manifestanții PCRM au protestat pașnic. „Patrioții Moldovei” au manifestat aparte de comuniști, ei au fost acolo unde erau unioniștii. Totul a fost foarte bine gândit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *