Actualitate

Mai multe proiecte ale Universității Tehnice a Moldovei vor fi susținute de către Guvern

În context, premierul a menţionat că industria IT are cea mai mare valoare adăugată şi nu este legată de caracteristici geografice sau climatice, principala resursă fiind cea umană. Pavel Filip a subliniat importanţa formării specialiştilor competitivi în domeniul tehnologiilor informaţionale şi s-a interesat de nivelul de realizare a proiectului de creare a Centrului de Excelenţă în domeniul tehnologiilor informaţionale din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.

Conducerea UTM a informat despre un proiect inovativ recent elaborat, care prevede construcția Centrului ştiințifico-didactic industrial al UTM. În acest sens, academicianul Ion Bostan a subliniat importanţa susținerii proiectului care vine să dezvolte diverse tehnologii industriale și să faciliteze cercetările ştiinţifice, inclusiv colaborarea internaţională în domeniul industriei alimentare, a ştiinţelor şi producerii agricole şi nu în ultimul rând integrarea universităţii şi a businessului.

Părțile au discutat, de asemenea, despre necesitatea inerentă a lansării noilor specialități pentru economia naţională, precum „Ingineria softurilor” și „Sisteme robotizate și mecatronică”. Programele noi de studii ar putea fi oferite chiar de la 1 septembrie 2016.

Un alt subiect de discuție a vizat procesul de realizare a proiectului Satelitul Moldovenesc, executat în proporție de 80%, un proiect atractiv pentru studenţii UTM şi cu relevanţă pentru economia naţională, în special pentru monitorizarea şi prevenirea inundaţiilor în albia râurilor Nistru şi Prut. În acest sens, conducerea UTM a abordat problema proiectului propus în anul 2015 privind scutirea de impozite TVA și taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă și control a zborului sateliților, care nu a fost examinat până în prezent.
Premierul a menționat că Guvernul va sprijini proiectele Universităţii Tehnice a Moldovei care vor fi orientate spre un nou model de creştere economică a Republicii Moldova. La rândul său, Viorel Bostan, rector al UTM, a menţionat că acest proces necesită a fi susţinut şi financiar, iar actualul mecanism de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat este unul ineficient şi netransparent.

Părțile au convenit asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialități la UTM, dar și a proiectului „Satelitul Moldovenesc” care vor avea susținere din partea Guvernului. De asemenea, Guvernul va solicita Ministerul Educației și Ministerului Finanțelor elaborarea unui model nou – echitabil, eficient şi transparent de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat. 

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *