MALPRAXIS la Institutul Mamei şi Copilului. Șefa secției ginecologie riscă să fie condamnată
Procuratura municipiului Chişinău, Oficiul Centru, a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a medicului de „încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldate cu vătămarea gravă a sănătăţii unei paciente” (art.213 Cod penal)
Potrivit probelor, pe 27 ianuarie 2012, o locuitoare a raionului Teleneşti a fost internată la Institutul Mamei şi Copilului, cu diagnosticul hemoragie intraobdominală, fiind adusă de serviciul Aviasan de la Spitalul raional, unde născuse cu o zi mai devreme şi suferise câteva intervenţii chirurgicale.
A doua zi după internare la Institutul Mamei şi Copilului, şefa secţiei ginecologie chirurgicală a operat pacienta pentru a-i opri hemoragia, însă, concomitent i-a cauzat o leziune de ureter, care a provocat hidronefroză secundară leziunii de ureter. Cu toate acestea, fără a stabili diagnoza corectă şi principiile de tratament, peste câteva zile, şefa secţiei ginecologie chirurgicală a externat pacienta.
Ulterior, în cadrul unui control efectuat la Spitalul Clinic Republican medicii au stabilit că rinichiul drept al femeii este nefuncţional, iar acest lucru a fost generat de neglijenţa şi deficienţele medicale ale medicilor de la Centrul Mamei şi Copilului. Potrivit specialiştilor, aceste erori care i-au provocat pacientei pierderea anatomică a organului vital prin încetarea funcționării și ulterioara extirpare a rinichiului drept – intervenție obligatorie pentru a-i salva viaţa.
Expertizele dispuse de procurori pe acest caz au arătat că, lipsa diagnosticării leziunii ureterale în perioada imediat următoare şi instituirea unui tratament tardiv al acesteia au determinat evoluţia ireversibilă care a impus extirparea rinichiului drept al pacientei. Această evoluţie, potrivit experţilor, putea fi oprită prin evaluarea, în timp util, a stării pacientei şi tratamentului adecvat din partea medicului.
În prezent, şefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului are interdicţia de a părăsi ţara.
Potrivit statisticilor Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2017 procurorii au iniţiat 63 de cauze penale în privinţa medicilor pentru malpraxis, faţă de 49 de dosare declanşate pentru acţiuni similare în anul 2016.
Sursa: curentul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!