Mângâietorul
Mângâietorul este Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi, iar Sfântul Serafim de Sarov spunea că scopul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt, fără de care nu ar exista nici biserică, nici Sfinte Taine. Simbolul de credință spune: „Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, care a grăit prin prooroci". Însă pe vremea proorocilor dobândirea Duhului Sfânt era un caz excepțional. Odată cu Cincizecimea, El rămâne prezent în Biserica lui Hristos.
Iată cum a avut loc Pogorârea Duhului Sfânt: „Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt" (Faptele Apostolilor 2; 1-4). Această mare sărbătoare o prăznuim duminică. I se mai spune: ziua de naștere a Bisericii.
Iar a doua zi, luni, prăznuim Sfânta Treime. O sărbătoare pe care, din ignoranță, mulți creștini o trec cu vederea. Deși ea ar trebui celebrată cu aceeași prețuire ca Învierea Domnului, fiindcă vorbim de o sărbătoare închinată Dumnezeului nostru, Cel unul în ființă și întreit în Persoane și în lucrări. Și nu să ne rezumăm la veșnicele: nu se lucrează în grădină, nu se spală etc. E mult mai important să știm ce trebuie să facem, nu ce trebuie să nu facem. Ar trebui, în primul rând, să fim prezenți la liturghia de duminică și de luni, la minunata vecernie a Cincizecimii, în care preotul citește niște rugăciuni foarte frumoase și profunde pentru întreaga creație. Să ne rugăm mai mult. Și cred că e potrivit, ca și la celelalte mari sărbători, să pregătim o masă frumoasă, după posibilitățile fiecăruia, la care să ne așezăm cu toată familia. Cât despre săraci, nu spun că ar fi bine să ne amintim de ei, fiindcă de ei ar trebui să avem grijă în fiecare zi. Nu degeaba Iisus Hristos, Domnul și Dumnezeul nostru, ne-a spus: „Pe săraci totdeauna îi aveți cu voi" (Ioan 12; 8). Faptele milosteniei să le lucrăm zilnic, nu doar de sărbători sau în posturi.
Să ne pregătim sufletește pentru aceste mari sărbători, iar celor care pot le recomand să se împărtășească. Să ne ținem mintea lipită de importanța acestor zile, desprinzându-ne de ocupațiile zilnice, lăsând cele ale Cezarului și întorcându-ne spre cele ale lui Dumnezeu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!