MĂRŢIŞOR – feeria muzicală a primăverii moldoveneşti
Inaugurarea festivalului a avut loc marţi, la Palatul Naţional şi, aşa cum s-a dorit, ediţia din acest an, aniversară, s-a anunţat a fi una deosebită şi de amploare.
Astfel, pentru prima dată la festival participă artişti din 15 state: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Israel, Italia, Lituania, Olanda, România, Rusia, China, Belarus, Spania, SUA, Ucraina, R. Moldova. De asemenea, tot pentru prima oară, în cadrul festivalului se desfăşoară o acţiune de caritate pentru elevii şi studenţii de la instituţiile de învăţământ cu profil artistic din republică.
Ramiz Guliyev din Azerbaidjan şi dirijorul Gheorghe Mustea
Colectivele artistice vor prezenta spectacole în 30 de localităţi ale R. Moldova, iar Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va da reprezentaţii pentru cetăţenii din stânga Nistrului.
Spectacolul de inaugurare a fost unul extraordinar. În cadrul lui au evoluat vestita orchestră „Lăutarii”, Ansamblul de dansuri populare „Transilvania” din Baia Mare, România, Orchestra simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, Ansamblul academic „Joc”, Clubul de dansuri sportive „Codreanca”, formaţiile „Akord” şi „Trigon”, precum şi interpreţi din R. Moldova, China, Belarus şi Azerbaidjan.
Chen Baojun din Republica Populară Chineză
O impresie deosebită ne-a lăsat artistul Ramiz Guliyev din Azerbaidjan care, acompaniat de Orchestra Companiei „Teleradio-Moldova”, pe lângă multe alte piese, a interpretat la tar (un instrument asemănător cu cobza) „Hora Mărţişorului” de Grigoraş Dinicu. Solicitată de noi, Lidia Panfil, regizoarea spectacolului, ne-a spus că artistul s-a pregătit îndelung de acest spectacol, având notele pieselor noastre din timp.
Sala a aplaudat recunoscătoare deosebitul har şi profesionismul artiştilor din China, Yang Shengchang şi Chen Baojung, care au prezentat publicului mai multe piese din folclorul chinezesc.
La festival participă mai multe vedete de talie internaţională. Una dintre acestea este organistul Juan de la Rubia Romero din Spania care, pe 2 martie, a prezentat un recital la Sala cu Orgă din Chişinău. Susţinut de Corul de Cameră, condus de Ilona Stepan, el s-a produs cu creaţii de Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Saint-Saens ş.a. Născut la Valencia, în 1982, Juan de la Rubia Romero este considerat unul dintre cei mai apreciaţi organişti spanioli ai generaţiei sale.
Cântăreţul Yang Shengchang (Republica Populară Chineză)
Un alt participant al Festivalului „Mărţişor” este celebrul violoncelist din Rusia Alexander Knyazev. Acompaniat de Orchestra de Cameră, dirijată de Cristian Florea (România), el va prezenta astăzi un concert de cameră la Sala cu Orgă. Absolvent al Conservatorului „P. I. Ceaikovski” din Moscova, clasa de violoncel, şi al Conservatorului din Nijni Novgorod, clasa de orgă, Alexander Knyazev este un solist-instrumentist de excepţie care, de-a lungul anilor, a devenit laureat al mai multor prestigioase concursuri internaţionale.
Tot la Sala cu Orgă, în ziua de 6 martie, o seară de jazz vor prezenta flautistul Mark Alban Lotz din Olanda şi formaţia „Trigon” condusă de Anatol Ştefaneţ. Lotz este instrumentist, compozitor şi producător. A întreprins o mulţime de turnee în SUA, Canada, Cuba, Surinam, Turcia, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Egipt etc. Ca stil, muzica olandezului prezintă o îmbinare a jazz-ului cu clasica contemporană şi elemente folclorice din diferite regiuni ale lumii.
Ansamblul folcloric „Transilvania” din Baia Mare, România
Festivalului îi face onoare şi o altă mare vedetă – Frank Marrocco, acordeonist din SUA. Născut în Joliet, Illionois, SUA, a devenit unul dintre cei mai înregistraţi acordeonişti din lume. Acordeonul lui Frank Marrocco poate fi auzit pe coloana sonoră a peste 400 de producţii hollywoodiene (de la „Mic dejun la Tiffany” la celebra peliculă „Naşul” şi de la „Gladiatorul” la „Pulp Fiction”), filme TV, desene animate, mai cu seamă cele Disney, printre care „Ratatouille” sau „Frumoasa şi Bestia”.
„Mărţişorul” din acest an mai are şi alte vedete cu renume mondial pe care le puteţi asculta, în puţinele zile care au mai rămas până la sfârşitul festivalului, în sălile de concert de la Palatul Naţional, Sala cu Orgă, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!