Culinar.md

Masa de sărbătoare: mâncăruri tradiţionale, dar şi reţete exotice

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creştinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipează Crăciunul. Începând cu această zi, pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu preţuit de toată lumea.

Savoarea gustului de sărbătoare 
Mâncărurile tradiţionale sunt cele mai importante în preajma sărbătorilor de iarnă. Astfel că de pe masa de Crăciun nu ar trebui să lipsească colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (în foi de varză sau de viţă) cu mămăliguţă şi smântână, cârnaţii din porc, cozonacul sau ciorba de potroace. La acestea, majoritatea gospodinelor au adăugat şi salata boeuf, devenită şi o reţetă culinară tradiţională. Nelipsite de pe masa de Crăciun ar trebui să fie nucile şi ouăle, cu o simbolistică complexă (rezistentă în timp, eternitatea), prea puţin cunoscută de mulţi dintre noi.

Reţetele exotice personalizează masa
Reţetele culinare de Crăciun dau savoarea gustului de sărbătoare. Dacă mâncărurile tradiţionale vă oferă senzaţia unei mese prea îmbelşugate, optaţi pentru varianta reţetelor culinare exotice sau a unor reţete de dulciuri mai uşoare. Pentru a oferi diversitate mesei de Crăciun şi pentru a tenta invitaţii să se îndulcească, alegeţi un desert răcoros, uşor de preparat, ideal pentru a încheia aşa cum se cuvine o masă de Crăciun.

Dacă v-aţi plictisit să preparaţi aceleaşi reţete culinare în fiecare an, încercaţi savoarea mâncărurilor exotice, ideale mai ales pentru persoanele care ţin o cură de slăbire sau cele al căror organism nu permite consumul de grăsimi. Preparatele din curcan sau pui, sau peşte în locul cărnii de porc, salată de fructe de mare, reţetele cu spanac sau pepene galben sunt unele dintre mâncărurile exotice recomandate pentru a fi în formă în preajma sărbătorilor sau pentru a da jos kilogramele în plus acumulate în urma consumului mare de grăsimi.

Cu astfel de reţete, veţi diversifica şi personaliza masa de Crăciun, iar invitaţii dumneavoastră vor fi, cu siguranţă, mai mult decât mulţumiţi. Deşi recomandate, în special, în timpul sezonului cald, reţetele culinare din fructe şi mâncărurile exotice vă vor aduce în casă căldura zilelor de vară, atât de dorite în toiul iernii. Dacă bucătăria românească tradiţională vă aminteşte de Crăciunul copilăriei, bucatele exotice vor da autenticitate, personalizând totodată masa de Crăciun.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *