Actualitate

Medicii care (nu) vindecă boli

„Medicii care mai tare ne îmbolnăvesc”

Natalia are 24 de ani. Cu trei ani în urmă, aceasta a suferit o intervenție chirurgicală la ureche. În urma acelei operații, tânăra s-a ales cu timpanul spart. „Am fost operată la ureche, pentru că îmi apăruse o bășică, care nu putea fi înlăturată fără intervenția medicului. Am mers pe masa de operație, mi-a fost tăiată buba, dar, după câteva săptămâni, am observat că îmi sângerează urechea. Credeam că e de la intervenția pe care o avusem. Am îndurat durerea aproape un an, însă când am fost la Chișinău, medicii mi-au spus că, de fapt, timpanul a fost spart”, a afirmat tânăra.

Nepoata doamnei Vera a suferit o intoxicație, vara trecută. Aceasta ne-a povestit cu stupoare că medicul Tudor Roșca afirma că nepoata ei este însărcinată și că trebuie să avorteze. „Dacă nu-l opream, nepoata era să fie schilodită. Vă dați seama: cum poate să afirme una ca asta un chirurg cu ani buni de experiență în spate, fără a efectua o radiografie sau câteva analize?”, se întreabă femeia. 

De cealaltă parte, conducerea Spitalului raional Strășeni neagă cu vehemență aceste acuzații, spunând că Tudor Roșca este cel mai bun specialist din secția de chirurgie a spitalului. „Fiecare medic greșește, însă la administrația spitalului nu a venit niciun fel de plângere pe numele dumnealui. El este pensionar, activează la secția urgențe, dar și la consultații. În cazul în care sunt plângeri depuse pe numele unor medici, se face o ședință internă și se discută toate aspectele problemei apărute. În cazul lui Tudor Roșca, nu avem nicio plângere depusă”, a declarat pentru TIMPUL directorul Spitalului raional Strășeni, Alexandru Tuchilă. 

Medicul Tudor Roșca recunoaște că se judecă cu unii pacienți, însă afirmă că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a le salva viața, iar de vină ar fi chiar ei, deoarece nu au păstrat cu strictețe prescripțiile sale. 

„Am dosare de judecată. Nu cred că este vreun chirurg care nu ar fi avut de umblat printr-o ședință de judecată. Se plâng că nu le-am efectuat operația corespunzător. Eu nu am ce să le fac, dacă nu țin cont de prescripțiile pe care le prescriem. Eu sunt vinovat doar în fața Domnului, dar nu și în fața pacienților mei”, a spus Tudor Roșca. 

Niciun medic nu a fost pedepsit

Medici acuzați de malpraxis nu se întâlnesc doar la Strășeni. Potrivit mai multor analize și sondaje, în fiecare spital există astfel de probleme, cel mai răsunător și mai recent caz fiind din cadrul centrului de sănătate „Medpark”.

Mai mult, specialiști în domeniul sănătății afirmă că medicii nu pot fi trași la răspundere, deoarece nu există o lege care prevede sancționarea acestora. 

„Principalul motiv din care apar aceste divergențe între medic și pacient, întâi de toate, este din cauza legislației proaste din Moldova. Nu este nicio lege unde să se menționeze faptul că malpraxis-ul este condamnat. Dacă ar fi să facem o comparație cu țările din Vest, acolo medicii activează pe baza licenței, dar nu a unui contract simplu în care trebuie să respecte toate angajamentele Codului Muncii. După mine, ar trebui ca toți medicii și pacienții să semneze o anchetă adițională atunci când se internează în spital, pentru că ambii poartă răspundere în cazul unor suferințe după luarea tratamentului. La moment, cel mai complicat este să demonstrezi malpraxis-ul. Și asta este cea mai importantă cauză când medicii nu pot fi condamnați sau amendați”, a declarat Andrei Mecineanu, expert al Centrului pentru dezvoltarea sectorului de sănătate PAS.

Așteptăm colacul de salvare…

Nici la Ministerul Sănătății și nici la Procuratura Generală nu există nicio statistică care ar duce evidența câți medici au fost trași la răspundere penală.  

Contactat de TIMPUL, șeful direcției juridice din cadrul Ministerului Sănătății, Ion Chioci, a menționat că nicio structură nu poate penaliza medicii, deoarece sistemul medical din țară este descentralizat, iar medicii sunt angajați de consiliile locale sau cele raionale, iar ministerul nu-i poate pedepsi. „Unica șansă de a penaliza un medic neprofesionist este crearea Colegiului de Medici, care a fost votat în prima lectură de către parlament. Aici, fiecare medic va avea o fișă personală, unde-i vor fi trecute succesele ori insuccesele. Și, odată cu crearea acestui colegiu, medicilor necalificați corespunzător le va fi retras dreptul de a mai activa în cadrul unei instituții de sănătate”, a spus Ion Chiochină. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *