Social

Mediul academic regretă trecerea în neființă a savantului Pavel Soltan

 Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a făcut public un necrolog, potrivit căruia, comunitatea ştiinţifică a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a academicianului Pavel Soltan, doctor habilitat în domeniul fizico-matematic, profesor universitar, fondator de şcoală ştiinţifică, specialist în geometrie, topologie şi matematică aplicată, membru de onoare al Academiei Române, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Petru Soltan s-a născut la 29 iunie 1931 în satul Coșnița, raionul Dubăsari. A absolvit școala nr.2 din orașul Tiraspol (1948) şi Institutul Pedagogic din Chișinău (1952), apoi a urmat doctoratul la Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova (1958).

A dezvoltat o carieră didactică, continuînd-o cu cea ştiinţifică. În calitate de deputat, preşedinte al Comisiei pentru ştiinţa si învăţămînt şi membru al Prezidiului Parlamentului R. Moldova (1990–1994) a iniţiat formarea Comisiei Superioare de Atestare din țara noastră. A contribuit la constituirea Comisiei Naţionale UNESCO şi Academiei de Studii Economice, precum și la apariţia liceelor, trimiterea tinerilor la studii în străinătate etc. A promovat consolidarea statalității țării noastre, revenirea la valorile istorice și implementarea practicilor europene.

A fost membru de onoare al Academiei Române (2003), membru al Fundaţiei „Petre Andrei” din Iaşi (2001), al Fundaţiei „Universitatea Marea Neagra” (Constanta, 1992), preşedinte al colegiului de redacţie al Calendarului Naţional al Republicii Moldova, preşedinte al Asociaţiei de Cultură şi Drept „Transnistria”, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1992), al Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău (2000), al Academiei de Studii Economice din Moldova (1998), Doctor Magna cum Laude al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (1993), Profesor onorific al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi (2001).

De rînd cu activitatea de cercetare academicianul a fost cunoscut și în calitate de scriitor și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, semnînd o serie de volume de publicistică şi proză, între care: „La porţile Babilonului” (2001), „Ieterele” (2003), „Între Scylla şi Charydba”, adunînd scrieri eseistice şi filozofice.

Academicianul Petru Soltan a fost distins cu titlul de „Om Emerit”, Laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei, decorat cu medaliile: „S.A.Vavilov” al Societăţii „Знание” (Moscova, 1991), „Meritul Civic” (1996), „Mihai Eminescu” (2000), „Dimitrie Cantemir” (AŞM, 2001), precum și cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova – „Ordinul Republicii”.

“Viaţa şi activitatea academicianului Petru Soltan a fost un model de om împlinit, care s-a dăruit culturii naționale, științei, educației. Energia vitală, puterea de creaţie, optimismul şi capacitatea de muncă vor rămîne exemplu și călăuză pentru generațiile tinere”, se arată în necrologul semnat de mai multe personalităţi din ţara noastră – Gheorghe Duca, Gheorghe Ciocanu, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Monica Babuc, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Ion Tighineanu, Teodor Furdui, Stanislav Groppa ş.a.

Savantul va fi înmormînat la Cimitirul Central din strada Armenească de la Chişinău.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *