Politică

Mesajul Maiei Sandu, la 73 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia: „Ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă, iar astăzi resimțim urmările acestor persecuții politice”

Șefa statului, Maia Sandu a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, unde a precizat că „deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat”, deoarece ele „ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă”, iar astăzi „resimțim urmările acestor persecuții politice”. Totodată, Maia Sandu a mai subliniat că suntem „datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete.”

„În ajunul zilei de 6 iulie, când comemorăm zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste, Agenția Națională a Arhivelor a făcut publice, pentru prima dată, listele conaționalilor noștri exilați în Siberia în 1949. Nume de femei și bărbați, nume de bătrâni și copii, dar și numele stațiilor de tren de unde au pornit pe drumul calvarului. Peste 35 de mii de oameni, scoși din case în miez de noapte și, sub amenințarea morții, duși la mii de kilometri distanță. Mulți dintre ei nu s-au mai întors de acolo.

Pe aceste liste citim nume de oameni concreți – despre unii i-am auzit vorbind în șoaptă pe părinții noștri, unii sunt chiar rudele noastre. Istoria lor ne spune, peste decenii, că deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat. Pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă. Resimțim și astăzi urmările acestor persecuții politice”, a scris președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

De asemenea, ea a mai subliniat că „mulți ani memoria dramelor umane ale deportărilor a fost manipulată și contrafăcută”.

„Suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete. Condamnăm discursul și acțiunile celor care le neagă în continuare, căci la fel procedează și acei care neagă astăzi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și victimele acesteia. Să îi înălțăm astăzi în memoria noastră pe toți oamenii care au suferit din cauza deportărilor și să onorăm amintirea lor prin faptele noastre. O Moldovă europeană, un stat de drept prosper, o țară în care libertățile umane sunt valoarea supremă – iată ce trebuie să facem noi pentru țara care lor le-a fost luată. Să le rostim numele, iar viața noastră onorabilă să le servească drept carte de memorie. Astfel, vom realiza visele lor, vom duce mai departe stindardul unei lumi care caută pacea și bunăstarea socială. Astfel, vom reuși să oprim războaiele și teroarea din lume”, a conchis Sandu.

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 73 de ani de la al doilea val de deportări staliniste. În iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Regimul stalinist nu a cruțat pe nimeni, și au deporta femei, copii, bătrâni și cei mai buni gospodari. Mulți dintre ei eu revenit peste ani, iar alții nu au ajuns.

În primele ore ale dimineții, evenimentul a fost comemorat de reprezentanții Parlamentului și Guvernului.

Agenția Națională a Arhivelor (ANA) a făcut în premieră publice listele nominale a tuturor basarabenilor care au fost deportați în Siberia din RSS Moldovenească, în cadrul Operațiunii ”Sud”, pe eșaloane și vagoane. Documentele se păstrează în Agenția Națională a Arhivelor, Fondul arhivistic R-3397, potrivit Replicamedia.md


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. …astăzi „resimțim urmările acestor persecuții politice”. Încerc să o cred pe președinta RM. Și îmi aduc aminte de o depunere de flori și de luare de poziție la un monument oribil ca primă acțiune de PR în calitate de președinte. Și mă întreb: când e sinceră madame???
    Eu cred că un om normal care resimte persecuțiile în niciun caz nu își glorifică ocupantul. Dar așa cred eu. Președinta RM are dreptul la opinia proprie. În ton cu „națiunea civică maldavinescî”.
    Duplicitate, multipolaritate numele tău e RM.

      1. Și pe tine când să te cred? Acum când îmi dai dreptate sau atunci când mă înjuri la alte comentarii???
        Duplicitate, îți spune ceva acest cuvânt???

  2. Deportarile au fost facute de “regimul stalinist”. Aha. Sa tragem deci concluzia ca numitul regim stalinist nu e acelasi cu “eliberatorii rusi”, la a caror monumente inca si azi se depun flori in Moldova si la a caror aniversare inca si azi se defileaza cu mandrie? Sau dece dna. Sandu omite sa numeasca cine reprezenta regimul stalinist?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *