Actualitate

METEO/ Meteorologii anunță o săptămână cu temperaturi moderate

Conform sinopticienilor, în această săptămână valorile termice se vor încadra între 10-15 grade Celsius, ziua, și 2-8 grade de căldură, noaptea.

Marți și miercuri, pe teritoriul țării, se așteaptă ploi de scurtă durată, preponderent în regiunile de nord și sud. În rest, meteorologii anunță o săptămână liniștită, cu cer variabil, parțial însorit, notează sursa citată.

În luna octombrie, temperatura medie lunară a aerului este cu 5-6ºC mai joasă față de septembrie și constituie în teritoriu de la +8ºC în nord până la +11ºC în sud.

Cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului țării a fost în anii 1946, 1951 și 1976, când temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) și +7,8ºC (Ceadâr-Lunga, 1976).

Cel mai cald octombrie a fost în anul trecut, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,8ºC (Briceni) și +15,4ºC (Ceadâr-Lunga). Până mâine, rămâne în vigoare Codul galben hidrologic de scurgere scăzută.

Conform SHS, în legătură cu etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, hidrologii atenționează că în bazinul râului Prut se va menține scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale. În acest context, autoritățile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *