Bună Dimineața

Mi-ar fi dat ministrul Marinuța o pușcă să mă împușc?!

Când am văzut că nimic nu se schimbă, am cam rărit-o cu privitul acestei televiziuni, care parcă e patriotă și națională, dar dacă te uiți mai atent vezi că patriotismul afișat de ea e un paravan de după care se promovează activ interesele rusești.  Marți, m-a împins naiba din curiozitate să văd ce mai e nou în materie de propagandă rusească la respectiva televiziune și am nimerit la emisiunea „Publika Report”, moderată de Vadim Stângaciu, care, de altfel, mi s-a părut un om inteligent și de bun simț. Subiectul emisiunii era unul actual: relațiile dintre Chișinău și Comrat, în speță, întâlnirea ambasadorului Rusiei cu membrii Consiliului Înțelepților din autonomie.

Invitați ai emisiunii au fost Roman Mihăieș, M. Cernenco și Leonid Tabără. Pe primii doi îi cunosc, i-am mai auzit și i-am văzut, iar pe ultimul nu-l cunosc. (Am telefonat unor cunoscuți să mă informez cine e și când am auzit că e istoric și profesor universitar, primul gând a fost să-l găsesc pe ministrul Armatei Naționale ca să-l rog să-mi împrumute o pușcă să mă împușc, dar m-am temut să nu mă trateze cu un refuz!). Dezbaterile au debutat cu un reportaj realizat de o copilă, care în cel mai moldovenesc mod patriotic aplica rostirea rusească, înlocuind cu cruzime vocala „O” prin vocala „A”: FArmuzal, Adunarea PApulară, MAldova…

După un spumos duet între Mihăieș și Tabără pe tema cine e mai deștept, mai istoric și mai politolog, au pornit dezbaterile. „Profesorul” și „istoricul” Tabără a sărit voinicește în apărarea Rusiei, l-a declarat pe Mihăieș „antirus” și „extremist” și într-un limbaj pitoresc de la coada vacii demonstra că vizita ambasadorului rus la Comrat a fost oportună, pentru că el a mers acolo „să reguleze problema” și că, în general, vorbele despre amestecul Rusiei în trebuirile interne ale RM „sunt niște aiureli”.

Replica lui Cernenco a fost pe potrivă: cică e vorba „de niște Anclave” și că legislația „prevede altcevaI”. Dacă e Anclavă, Anclavă să fie, nu altcevaI!
„Profesorul” Tabără a ținut-o așa până la capăt, întrebându-se indignat „de ce găgăuzii trebuie să studieze istoria românilor, care-i a unui stat străin. El fiind inspirat aiurea pe tema necesității organizării unui referendum, fiind convins că „lumea e împotriva UE mai ales de când a început să se răspândească homosexualismul”, că UE se va prăbuși… Una din ultimele sale replici, adresată celor doi parteneri de dialog, a fost genială, demnă de un profesor și un istoric:

– Lasă, uăi, noi suntem un stat mic, …am fost și eu, bre, prin UE, m-am plimbat și eu prin Imperiul Roman…
…După emisiune a urmat un spot patriotic „Eu sunt Moldova!” Da eu cine sunt, m-am întrebat? Și pentru prima dată în viață am regretat că nu m-am născut și eu, bre, în Imperiul Roman… Că dacă m-aș fi născut, bre, în Imperiul Roman nu mai ajungea „profesorul” Tabără la Publika TV, nici Publika TV nu ar fi existat, nici FArmuzal, nici Adunarea PApulară, nici campania patriotică „Eu sunt MAldova”…
Ar fi fost cu totul altcevaI! Nu-i așa, uăi?  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *