Eveniment

Mihai Ciobanu a devenit cetățean de onoare al raionului Hâncești

Sala de spectacole a Casei raionale de Cultură din Hâncești a devenit neîncăpătoare pentru admiratorii artistului. Pe parcursul a două ore, cei prezenți au trecut prin copilăria, adolescența, tinerețea și maturitatea interpretului. Mihai Ciobanu a fost acompaniat, în scenă, de Orchestra fraţilor Advahov şi Fanfara Poliţiei de Frontieră.

La câteva zile după Ziua Dorului, interpretul de muzică populară, Mihai Ciobanu, și-a retrăit dorurile, alături de familie și prietenii săi din raionul Hâncești. În cadrul unui spectacol, organizat de Consiliul Raional Hâncești, artistul a fost distins cu titlul de „Cetățean de onoare al raionului Hâncești”, oferit în premieră.

Artistul nu a interpretat doar piese folclorice, ci și cântece în ritmuri de vals și tango. La un moment dat, a ieșit în sală pentru a încuraja spectatorii să cânte alături de el. Cântecele, culese de Mihai Ciobanu prin satele țării, dar şi cele create de el, în colaborare cu diferiţi poeţi şi muzicieni moldoveni, sunt adevărate lecţii de omenie şi bunătate, de înţelepciune şi frumos, de lumină şi speranţă… și mult dor.
Președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buza, a precizat că această inițiativă este una „de pionierat” și a venit din partea consilierilor administrației publice locale: „Credem că dezvoltarea și prosperitatea localităților noastre depind în mare măsură de cum vom ști să ne păstrăm zestrea neamului – oamenii și faptele lor. Am decis să lansăm această distincție anume cu dl Mihai Ciobanu, deoarece cântecul popular constituie un element de importanță în definirea și individualizarea noastră ca neam”.

După spectacol, dl Buza ne-a mărturisit că „a fost un spectacol unde ne-am simțit uniți. Ne-am adus aminte, că suntem și frați, că avem părinți ce ne așteaptă acasă. A fost o seară unde am uitat de partidele politice și de ideologii”.

Pentru Mihai Ciobanu, seara de 18 mai a fost una „de nedescris, deoarece nu am mai simțit sentimente asemănătoare în viața mea”. Interpretul de muzică populară ne-a spus, că a lucrat pentru spectacol de când a început să cânte: „Scena de la Hâncești e locul de unde mi-am luat zborul spre cântecul popular. De aceea am ales să interpretez și piese de la începuturile carierei mele: „Pentru mândra care-mi place, Am plecat copil din sat sau Mândra mea s-a măritat”. Mihai Ciobanu crede că poporul nostru simte mai intens dorul, căci: „E un izvor de inspirație pentru mine, dar și pentru alții. Mai ales, că eu am copiii și nepoții plecați. Dorul acesta ne pune la muncă pe noi, artiștii. Cu dorul ne naștem, cu dorul trăim, cu dorul murim… și renaștem din nou”.

Artistul a recunoscut, că titlul de „Cetățean de onoare al raionului Hâncești”, pe care l-a primit e o mândrie, dar și o responsabilitate: „Voi încerca să fiu de folos raionului meu, deci poporului meu. Voi veni de câte ori va fi nevoie de susținerea mea. E datoria mea să adun lumea împreună, să le ofer zâmbete și bunătate. Cred că prin această inițiativă am putea molipsi și alte raioane, să facem o roată mare, prin care să ne unim pentru a face lucruri frumoase pentru viitorul copiilor noștri. Să fim mândri de pământul pe care ne-am născut”. Mihai Ciobanu a mai promis că va face și alte cântece dedicate raionului Hâncești și oamenilor de aici.

Aplauzele și florile au adus căldură în sufletele celor din sală, iar artistul și omul de calitate, care este Mihai Ciobanu a cântat cu lacrimi în ochi.

Lacrimi de dor!
De dorul de acasă.

Silvia Ursu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *