Internațional

Miliardarul Bidzina Ivanishvili, fostul prim-ministru al Georgiei, îndepărtează țara de Uniunea Europeană

Începând din 2013, Georgia este condusă de miliardarul Bidzina Ivanishvili, care controlează atât puterile legislative, cât și cele executivă și judecătorească ale țării. Fondatorul Institutului Georgian al Valorilor Europene, Mamuka Jgenti, a declarat într-un interviu acordat emisiunii „Alternativa” de la TV8 că Ivanishvili îndepărtează Georgia de Uniunea Europeană și îi apropie de Rusia.

Potrivit lui Jgenti, Ivanishvili a readus deja economia și afacerile țării la dependența de Moscova, cu majoritatea exporturilor orientate către Rusia. El a sugerat că Ivanishvili are sarcina de a face în așa fel încât Europa să abandoneze complet Georgia, iar asta a fost scopul principal al legii privind „agenții străini”, care a fost introdusă recent în țară și a fost retrasă ulterior din cauza protestelor masive.

Deși Ivanishvili și partidul său, Visul Georgian, susțin că sunt pro-UE și susțin calea europeană de dezvoltare, Jgenti a remarcat că acțiunile lor demonstrează altceva. Potrivit fondatorului Institutului Georgian al Valorilor Europene, liderii Georgiei șantajează partenerii occidentali și încearcă să îi asigure că țara se întoarce în epoca sovietică, devenind o provincie a Rusiei.

Controversatul proiect de lege privind transparența influenței străine, care impunea înregistrarea oficială a oricărei organizații cu finanțare străină ca „agent străin”, a fost retras de partidul de guvernământ Visul Georgian după proteste în masă. Inițiativa legislativă a fost caracterizată drept pro-rusă de reprezentanții opoziției, jurnaliști și organizații neguvernamentale, iar forțele speciale au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranții și pentru a reține 133 de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *