Politică

Milionarul Ilan Shor către Dodon: I-ai trădat nu numai pe cei apropiaţi, dar şi pe tovarășii tăi

„Atunci când eram foarte apropiaţi şi împărtășeam aceleaşi idei, aveam aceleaşi planuri pentru viitor. Se întâmpla acest lucru la începutul carierei dvs. Chiar mi-aţi cerut ajutorul, pe care vi l-am acordat, Era în timpul alegerilor locale din 2011, când am fost foarte apropiaţi”, a declarat Shor.

Igor Dodon a făcut mai multe dezvăluiri privind tranzacţiile dubioase de la Banca de Economii, al cărui preşedinte al Consiliului de administraţie până la 28 noiembrie a fost Ilan Shor, şi Banca Socială. Acesta i-a mai reproşat lui Dodon că face referinţă la date, despre care însuşi socialistul spune că nu sunt verificate.

Shor, cercetat în dosarul Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în calitate de bănuit, a lansat într-o conferinţă de presă acuzaţii la adresa ex-ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, şi fostului preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, care ar fi admis în perioada în care se aflau în funcţie acordarea de către BEM a unor credite neperformante.

Fostul preşedinte al Consiliului de administraţie al BEM a declarat că după numirea sa au început să se producă schimbări în bancă, însă printr-o „decizie brutală” a Curţii Supreme de Justiţie din 28 noiembrie a fost introdusă administrarea specială a BNM, iar împuternicirile consiliului au fost suspendate.

Ilan Shor a declarat că operaţiunile efectuate de Banca de Economii şi Banca Socială cu miliarde de lei a fost legală şi în corespundere cu practicile bancare.

„Ziarul de Gardă” a publicat astăzi o investigaţie, potrivit căreia credite de miliarde au fost acordate unor firme cu reputaţie dubioasă, unele dintre care nu mai funcţionează pe adresele indicate în actele de constituire.

Shor a declarat că avocaţii examinează situaţia şi legislaţia şi în curând investitorii se vor adresa în instanţă. Cât vor solicita investitorii, Ilan Shor nu a precizat, dar a afirmat că 80 milioane de lei au mers pentru procurarea pachetului de acţiuni la BEM, alte 50 milioane de dolari au fost investiţi în bancă, iar 300 milioane de lei au fost cheltuite pentru procurarea creditelor neperformante.

Milionarul, Ilan Shor este cercetat în dosarul Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în calitate de bănuit. Marţi, 17 martie, după mai bine de opt ore de audieri la Centrul Naţional Anticorupţie, Ilan Shor a părăsit instituţia fără a face comentarii, iar procurorii anticorupție au anunţat că au aplicat sechestru pe bunurile persoanelor bănuite implicate în schemele de la Banca de Economii şi Banca Socială.

CNA a audiat la 16 martie şase persoane printre care se numără directorii și fondatorii firmelor care au beneficiat de credite prin intermediul cărora banii au fost scoși din Banca Socială și Banca de Economii, a anunțat anterior şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA, Bogdan Zumbreanu.

Două persoane au fost reținute pentru o durată de 72 de ore de către CNA, în cadrul dosarelor privind creditele dubioase acordate de cele două bănci. Printre cei reținuți nu s-a aflat și Ilan Shor, întrucât acesta „a colaborat cu organele de anchetă”, potrivit şefului Direcţiei Urmărire Penală a CNA.

Potrivit unui comunicat al BNM, difuzat la sfârșitul lunii decembrie, în luna noiembrie 2014, a avut loc „un număr de tranzacţii în proporţii deosebit de mari”, ce se ridică la câteva miliarde de lei, între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Banca Socială a cesionat credite în sumă de 17,8 miliarde de lei către o persoană juridică din afara Republicii Moldova.

sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *