Actualitate

Ministerul Finanțelor va achita funeraliile actorului de teatru, Mihai Volontir

Marele actor Mihai Volontir s-a stins din viață. Acesta a fost transferat de la spitalul din Balți la spitalul Republican din Chișinău în urmă cu câteva luni. Volontir s-a născut la 9 martie 1934 în satul Glinjeni și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994.

”Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene exprimă sincere condoleanţe colegei noastre, Stela Volontir, în legătură cu trecerea în nefiinţă a tatălui său, renumitul actor Mihai Volontir. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate şi exprimăm profundă compasiune pentru această grea pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată într-un necrolog expediat pe adresa redacției Timpul.

Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina (Regatul României, astăzi în raionul Șoldănești, Republica Moldova). De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea cărora a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina).

Începând din anul 1957 este actor la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, unde debutează în spectacolul "Chirița din Iași" în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic "Moldova-Film" în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță Se caută un paznic, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).

Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV Țiganii (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. I s-au decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice (1980), Premiul Frații Vasiliev (1980) și titlul de Artist al poporului (1984).

În anul 1990 în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, Volontir a vorbit împotriva “blestemaților ocupanți ruși”.

citește mai departe aici

sursa. timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *