Ministrul pentru Brexit nu garantează nimic noilor migranți din UE
David Davis a declarat ziarului Mail on Sunday că el ar negocia cu liderii europeni pentru "a garanta o despăgubire generoasă pentru migranții europeni prezenți acum și o despăgubire generoasă pentru cetățenii britanici" aflați într-o țară din UE, fără a oferi aceleași compensații noilor veniți.
El a vorbit despre "diferite posibilități" pentru a opri o "creștere" a sosirilor în Regatul Unit provenite din UE înainte de Brexit.
"Am putea decreta ca autorizația de a rămâne sine die (în Marea Britanie) să se aplice numai înainte de o anumită dată", a spus ministrul.
Regatul Unit ar trebui să respecte regulile UE până la ieșirea efectivă din Uniune, inclusiv libertatea de circulație, dar ar putea decide cine să rămână în țară, inclusiv pentru cei care sosesc înainte de data ieșirii.
Davis a indicat că articolul 50, care permite să se notifice în mod oficial dorința țării de a părăsi UE, nu va fi activat până la începutul anului 2017. Negocierile pentru ieșire vor dura atunci cel mult doi ani: Marea Britanie va părăsi UE cel târziu la începutul anului 2019.
Comisia Europeană refuză să înceapă negocierile înainte ca articolul 50 să fie activat, dar pentru Davis, dialogul este inevitabil.
"Noi nu avem ce negocia, doar să găsim unde sunt interesele lor", a spus el.
Noul ministru britanic al afacerilor externe Boris Johnson se duce la Bruxelles luni pentru reuniunea lunară a celor 28 de șefi de diplomații europene.
Un dineu informal planificat duminică cu cei 28 de șefi de diplomații europene pentru a discuta despre ieșirea Regatului Unit din UE a fost cu toate acestea anulat.
Dineul de duminică seară urma să abordeze impactul pe care îl va avea ieșirea Marii Britanii, al cărei buget al apărării este cel mai mare din UE, asupra politicii externe a Uniunii și capacității sale de a pune pe picioare operațiuni militare, potrivit unui diplomat care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, citat de France Presse.
Dar mai multe capitale s-au opus, considerând că trebuie începute "discuții informale" cu Londra înainte de activarea articolului 50, a precizat el.
AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!