Politică

Ministrul român de Externe despre Guvernul Streleț: România susţine pe mai departe, ferm şi necondiţionat, parcursul european al R. Moldova

În total, 52 de parlamentari au votat în favoarea Guvernului, iar 41 s-au pronunţat împotrivă. În acest moment, are loc procedura de învestire în funcţie a Guvernului Republicii Moldova.

Componenţa noului Guvern:

PLDM:

Oleg Bălan – Ministerul de Interne;
Natalia Gherman – Ministerul de Externe;
Anatol Arapu – Ministerul Finanţelor;
Ion Şulă – Ministerul Agriculturii;
Mircea Buga – Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
Loretta Handrabura – Ministerul Tineretului şi Sportului;

PDM:

Vladimir Cebotari – Ministerul Justiţiei;
Stephane Bride – Ministerul Economiei;
Pavel Filip – Ministerul Tehnologiei Informaţionale;
Monica Babuc – Ministerul Culturii;
Vasile Bitcă – Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale;
Ruxandra Glavan – Ministerul Sanătăţii;

PLM:

Corina Fusu – Ministerul Educaţiei;
Anatol Şălaru – Ministerul Apărării;
Iurie Chirinciuc – Ministerul Transporturilor;
Valeriu Munteanu – Ministerul Mediului.

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat premier pe Valeriu Streleţ la propunerea Partidului Liberal-Democrat (PLDM). Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal din Republica Moldova au semnat săptămâna trecută un acord pentru formarea unei noi coaliţii – Alianţa pentru Integrare Europeană 3.

Actualul Guvern moldovean, susţinut în Parlament de comunişti, este condus, interimar, de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia pe 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

MAE salută formarea noului Guvern al Republicii Moldova

MAE salută formarea noului Guvern al Republicii Moldova, menţionând că acest fapt, după un proces de intense consultări între forţele politice proeuropene, probează responsabilitatea acestora faţă de provocările cu care se confruntă astăzi statul vecin.

"Ministerul Afacerilor Externe salută învestirea noului Guvern proeuropean al Republicii Moldova, pe baza unui Program de activitate cuprinzător, în consens cu aşteptările cetăţenilor, care include ca obiectiv prioritar integrarea europeană a Republicii Moldova. Formarea Guvernului, după un proces de intense consultări între forţele politice pro-europene din Republica Moldova, probează responsabilitatea acestora faţă de provocările cu care se confruntă astăzi statul vecin", se arată într-un comunicat transmis joi de MAE.

Ministerul de Externe îşi exprimă încrederea că noul Executiv moldovean va continua, "într-o manieră angajantă", aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea reformelor democratice şi consolidarea stabilităţii macroeconomice.

Potrivit MAE, votul popular proeuropean din 30 noiembrie 2014, reconfirmat, recent, la alegerile locale din luna iunie 2015 a dat un mandat clar pentru continuarea proiectului european şi modernizarea de ansamblu a statului şi instituţiilor, iar aceste priorităţi au nevoie să se regăsească în efortul concret, de zi cu zi, al noului Guvern de la Chişinău.

"România susţine pe mai departe, ferm şi necondiţionat, parcursul european al Republicii Moldova, precum şi racordarea plenară şi ireversibilă a acesteia la familia europeană. Urez succes colegilor de la Chişinău pe acest drum", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat în comunicat.
sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *