Mitropolia Moldovei vrea biserică pe teritoriul Spitalului „Toma Ciorbă”
Ministerul Sănătăţii (MS) a pregătit un proiect de hotărâre de guvern, în acest sens, în care a indicat ca acesta să fie examinat în regim de urgenţă. Documentul confirmă intenţiile MS – de a comasa spitalul cu altă instituţie medicală şi a-l strămuta în altă parte a oraşului – despre care TIMPUL a scris anul trecut (articolul „Patimi pentru „Toma Ciorbă” din 25 mai 2011).
O biserică în incinta unui spital de boli infecţioase
Secţia de anatomopatologie (morga) din cadrul Spitalului „Toma Ciorbă” este la moment în reparaţii. Potrivit directorului instituţiei, Victor Deatişân, această secţie aparţine spitalului de la înfiinţare. Menirea ei a fost întotdeauna aceeaşi – efectuarea autopsiilor. Procedura era realizată anume pe teritoriul spitalului din cauza măsurilor drastice de securitate, întrucât decedaţii sufereau de boli infecţioase. S-a dovedit însă că de această clădire are nevoie şi… Mitropolia Moldovei, care s-a adresat MS cu un demers pentru a lua edificiul în gestiunea sa. Potrivit proiectului de hotărâre, MM motivează cererea sa prin faptul că edificiul respectiv era, de fapt, o capelă a Bisericii ortodoxe, dar, deoarece nu este utilizată „conform destinaţiei iniţiale”, o cere înapoi.
Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, Victor Deatişân
…în regim de urgenţă
Dacă pentru noi a părut dubios că Mitropolia solicită de la MS o clădire, cu tot cu terenul aferent, pentru a construi o capelă ortodoxă chiar pe teritoriul spitalului, pentru ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, e o simplă formalitate. „Această clădire a aparţinut cândva Bisericii şi acum o cere înapoi. Acolo sunt şi nişte cruci mari care vorbesc despre faptul că a avut menire creştină. Acum ei o cer înapoi, iar ministerul nu a făcut altceva decât să dea curs cererii lor”, a declarat pentru TIMPUL Andrei Usatâi. Ni s-a părut dubios şi alt lucru – MS solicită Guvernului să examineze proiectul „în termeni cât de restrânşi posibil”, adică într-o lună clădirea să fie cedată MM. „Noi la toate proiectele scriem aşa”, ne-a mai spus el.
Cele scrise de TIMPUL se adeveresc
Şi astăzi, la fel ca şi anul trecut, Andrei Usatâi ne-a dat asigurări că „Toma Ciorbă” va continua să existe şi nimeni nu se va atinge de el. Documentul pregătit de MS însă confirmă contrariul: „În prezent, acest imobil are un grad avansat de degradare şi necesită urgent de a fi supus reparaţiei capitale. Însă reieşind din posibilităţile financiare limitate ale IMSP Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” şi în contextul reorganizării spitalului şi comasarea lui cu Spitalul dermatovenerologic, transmiterea edificiului respectiv nu va afecta activitatea curentă a instituţiei în cauză”. Constatăm, astfel, că ministerul a încercat să ascundă de presă intenţiile sale faţă de acest spital.
„Cel mai rău este faptul că totul se face pe la spatele nostru. Cu noi nu se discută nimic. Nu înţelegem de ce ministerul a trecut cu vederea faptul că este interzis ca un grup de bolnavi de maladii infecţioase să se afle într-un singur loc. În plus, secţia este unită cu blocul sanitar din altă secţie unde se tratează copiii. Iar dacă luăm în calcul faptul că au nevoie şi de terenul aferent, atunci ar trebui să demolăm blocul sanitar şi o parte din secţia pentru copii”, ne-a spus directorul spitalului, Victor Deatişân. El mai afirmă că prezenţa crucilor mari pe pereţii edificiului nu demonstrează faptul că acolo a fost cândva o biserică. „Rudele celor decedaţi doreau ca, înainte de înmormântare, să aibă loc ritualurile religioase şi, pentru că ei nu puteau fi duşi la biserică, ritualurile aveau loc aici”.
Menţionăm că, pe parcursul zilei de ieri, nu am găsit pe nimeni de la Mitropolia Moldovei care să se pronunţe asupra situaţiei. Vom reveni la acest subiect.
Interiorul Secţiei anatomopatologie
Un teren de trei milioane de lei
Directorul instituţiei spune că nu ştie cine vrea acest teren şi dacă există vreun interes la un nivel mai înalt. Potrivit lui Victor Deatişân, terenul pe care este amplasat spitalul costă trei milioane de lei. Banii câştigaţi ulterior, din utilizarea acestui teren, ar putea fi considerabil mai mulţi. Totodată, el susţine că nu se ţine scai de acest teren, dimpotrivă, ar accepta o reamplasare a spitalului, dar într-o zonă care să corespundă necesităţilor medicilor şi a bolnavilor. „Ca director, înţeleg foarte bine că secţiile spitalului sunt avariate şi că avem nevoie de foarte mulţi bani pentru reparaţii. Noi am putea accepta să fim reamplasaţi, spre exemplu, la Spitalul Căilor Ferate. Au existat chiar şi nişte discuţii, în acest sens, dar se pare că Guvernul nu a acceptat… Acel singur etaj care ni se pune la dispoziţie la Dermatovenerologie este foarte mic. Nu avem cum să amplasăm acolo cele 16 secţii ale noastre”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!