Moartea lui Robin Williams şi contagiunea sinuciderii
Mai mult de 270.000 de oameni au redistribuit "tweetul", ceea ce înseamnă că a fost văzut de mai mult de 69 de milioane de oameni.
Problema fenomenului, scrie Washington Post , este că încalcă standardele de sănătate publică în ceea ce priveşte modul în care vorbim şi tratăm sinuciderea.
"Dacă nu depăşeşte linia, este foarte, foarte aproape. Sinuciderea nu ar trebui să fie niciodată prezentată că o opţiune. Această este o formulă pentru o potenţială contagiune", a explicat Christine Moutier, director medical la American Foundation for Suicide Prevention.
Moutier se referă la un fenomen bine documentat, cunoscut sub numele de "sinuciderea la indigo", în care ştirile şi publicitatea din jurul unui deces încurajează persoanele vulnerabile să se sinucidă în acelaşi mod.
Adolescenţii sunt cei mai predispuşi la acest fenomen. În ultimii ani, organizaţii precum American Foundation for Suicide Prevention şi-au îndreptat atenţia către rolul internetului în "idealizarea" morţii unor personalităţi.
"Potenţialul că reportajele, pozele şi filmuleţele online să devină virale scoate în evidenţă necesitatea că prezentările online să urmărească recomandările de siguranţă", potrivit unui ghid în mass media.
Dar, în orele după ce The Academy a distribuit poză şi această a devenit virală, specialiştii s-au îngrijorat că aceste recomandări nu sunt urmate.
Având în vedere influenţă mass-mediei şi potenţialul oricărui material de a ajunge viral, este mult mai dificil pentru cei din industrie să urmeze recomandările. Momentan nu se ştie cine a distribuit tweetul din partea Academiei.
Cu toate acestea, Moutier îi sfătuieşte pe cei care vorbesc despre moartea lui Robin Williams în mediul online:
Asiguraţi-va că sunteţi conştienţi că sinuciderea are multe probleme la baza, iar acele probleme pot fi rezolvate. Ar trebui să ne concentrăm pe viaţă lui incredibilă. În mod sigur, nu ar trebui să celebrăm sau să glorificăm modul în care actorul a murit.
"Un sfert din populaţie suferă de probleme de sănătate mintală, care pot provoca gânduri suicidale. Această este o problema foarte serioasă, din punct de vedere al sănătăţii publice, una pe care trebui să o aducem la lumina", a adăugat Moutier.
Sursa: hotnews.ro