Eveniment

Moldexpo: Tehnologii noi şi preţuri pe măsură

Ele au întrunit peste 130 de participanţi din Austria, Belarus, Moldova, Italia, Rusia, România, Polonia, Turcia şi Ucraina.
Spre plăcuta surprindere a organizatorilor, cele două expoziţii au atras un număr mare de vizitatori din rândul celor care au o afacere sau doresc să-şi pună pe picioare un business bazat pe noile tehnologii. „Deşi R. Moldova nu dispune de resurse de gaze naturale, cărbune sau petrol, ea deţine peste 6 mln. tone de reziduuri vegetale cu un potenţial energetic de circa 94 mlrd. MJ. Ele pot fi uşor prelucrate, transformate în brichete şi vândute în loc de lemne. Din acest material ieftin poţi începe un business profitabil”, îmi spune Alexandru Malic, un agricultor care a venit special aici pentru a se informa şi despre tehnologii, dar şi despre preţuri.
Cele mai solicitate compartimente ale expoziţiei din domeniul electrotehnic au fost cele care au adunat sistemele solare termale pentru încălzirea apei şi panourile fotovoltaice pentru producerea curentului electric. „Panoul fotovoltaic de tip spaniol costă 1000 de euro şi este mai scump decât cel chinez. Termenul de garanţie – 20 de ani, după care îşi pierde eficienţa. Însă, cu părere de rău, nu este pentru buzunarul meu”, regretă Iulian Rotari, inginer la Incubatorul „Inovatorul”.
Potrivit viceministrului Economiei, Ilarion Popa, „consumatorii casnici au nevoie de un nou sistem energetic care ar micşora atât cheltuielile, cât şi tarifele pentru energie electrică, iar staţiile construite în anii ’60 necesită urgent o schimbare totală a utilajului. Expoziţia „Moldenergy” reprezintă şi o oportunitate de a încheia contracte cu companiile care oferă servicii la nivel european”.
Vizitatorii expoziţiei „Moldconstruct” au găsit soluţii eficiente pentru realizarea diferitelor proiecte arhitecturale, utilaje pentru construcţii capitale, reparaţia apartamentelor şi a clădirilor. Ina Bernas, arhitectă, a fost interesată atât de piesele pentru design interior, cât şi de întreţinerea peisagistică cu articole din marmură naturală, gips, sculpturi şi mobilă din lemn. „M-a impresionat şi gama de vopsele care înlocuieşte mirosul specific cu diverse arome plăcute de primăvară”, spune vizitatoarea…
Expoziţia a oferit spaţii şi unor invenţii care, altădată, erau catalogate ca secret de stat sau secret militar. Gheorghe Petrache, directorul firmei „Multiplaz-M”, a prezentat un dispozitiv pentru sudare, lipire şi tăiere a metalelor şi nemetalelor care înlocuieşte vechiul aparat electric. „Costă 2500 euro şi funcţionează pe bază de apă şi amestec de spirt. În perioada sovietică, acestea erau materiale secrete şi se foloseau doar în submarine, în cosmonautică sau aviaţie”, precizează directorul.
Un alt punct atractiv l-au constituit standurile cu tehnică şi utilaje pentru lucrările de reparaţie a drumurilor, inclusiv maşini pentru producerea şi transportarea betonului, compresoare, utilaje pentru sudură, mecanisme de ridicare etc.
În cadrul expoziţiei, s-a menţionat că oamenii devin tot mai interesaţi nu numai de inovaţii, ci şi de posibilitatea reală de aplicare a lor. Inovatorii ţin cont de această predispoziţie.

Doina Alexei, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *