Moldova, afectată de criza din zona euro
Ministrul a remarcat faptul că, în primul trimestru al anului, R. Moldova a înregistrat o creştere de doar 1%, în timp ce procesul investiţional şi industria sunt în declin.
„În condiţiile crizei economice în plină desfăşurare, încercăm să găsim compromisul rezonabil între consolidarea fiscală şi politicile de dezvoltare economică pe termen lung, or politica fiscală şi vamală nu trebuie să constrângă, ci să stimuleze investiţiile în utilaje, echipamente, în pregătirea specialiştilor, dar şi comerţul internaţional. În acest sens, avem nevoie de cooperarea cu FMI, în primul rând, ca instituţie ce deţine o vastă expertiză în acest sens, deşi resursele financiare pentru suplinirea rezervelor valutare nu sunt de neglijat”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.
Directorul executiv al FMI a apreciat R. Moldova ca fiind una dintre cele mai mici ţări din constituenta pe care o conduce, însă una foarte respectată, deoarece a fost consecventă în realizarea consistentă a programelor cu FMI. „Am învăţat să nu subestimăm impactul pieţelor financiare. Chiar dacă acţiunile noastre sunt în conformitate cu principiile fundamentale economice, pieţele aşteaptă de la guverne previzibilitate în politicile interne şi externe, precum şi acţiunile de amortizare a posibilelor şocuri economice”, a declarat Menno Snel. Oficialul a încurajat continuarea reformelor în vederea îmbunătăţirii climatului de afaceri în R. Moldova, care să susţină avansarea ţării în ratingurile internaţionale.
Constituenta condusă de Menno Snel cuprinde ţări ca Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, România şi Ucraina şi are, în total, 4,52% din voturi în Consiliul de directori al FMI. Consiliul executiv este compus din 24 de directori desemnaţi sau aleşi de ţările membre, care conduc activitatea cotidiană a FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!