Moldova va primi 92 milioane de euro pentru finanţarea construcţiei gazoductului Ungheni – Chișinău
Pe lângă cele două împrumuturi, UE oferă un grant de zece milioane euro pentru proiect. Acest lucru demonstrează angajamentul UE de a sprijini securitatea energetică a Republicii Moldova.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, este încântat de faptul că Banca UE şi partenerii BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. ,,UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a ţării şi, în acelaşi timp, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a declarat ambasadorul.
Vicepreşedintele BEI, Jan Vapaavuori, a comentat că salută foarte mult faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova, o ţară dependentă de importurile de energie. ,,Acest lucru va contribui la sporirea securităţii energetice şi va sprijini atât liberalizarea pieţei gazelor naturale în ţară, cât şi integrarea acesteia în sistemul energetic european. În acelaşi timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituţia finanţatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care co-finanţează acest angajament strategic”, a spus oficialul.
Totodată, Francis Malige, directorul Executiv BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, a declarat, că conducta va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei. ,,Acest lucru va permite ţării să îşi diversifice sursele de energie şi va consolida concurenţa în sector”, a reiterat directorul executiv BERD.
Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, prin legătura între Chişinău, o zonă importantă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul România Moldova între Iaşi şi Ungheni. Conducta de gaze urmează să fie exploatată de către Î.S. Vestmoldtransgaz, un operator al sistemului de transport ce este în proprietatea statului. Uniunea Europeană a oferit deja 7 mln. de euro de grant pentru construcţia primei faze a proiectului între Iaşi şi Ungheni.
Republica Moldova este una dintre ţările care a beneficiat cel mai mult de împrumuturi din partea BEI pe cap de locuitor în Regiunea Parteneriatului Estic. Portofoliul de credite BEI, fiind bine-echilibrat şi acoperind toate sectoarele importante ale economiei ţării, a ajuns la aproape 700 mln. de euro de la semnarea primului împrumut BEI în ţară în 2007. Proiectul de interconectare la gaz este încă un exemplu de succes de cooperare în Republica Moldova între UE, BEI şi BERD, care au sprijinit împreună numeroase proiecte, cum ar fi, programul de reabilitare a drumurilor din Moldova, a troleibuzelor din municipiul Chişinău şi reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă.
TIMPUL.MD (V.M.)