Moldova, zguduită de crime. Ce se întâmplă cu noi?
Statisticile MAI:
Februarie 2010 – 28 de crime grave
Februarie 2011 – 118 crime grave
Datele statistice oferite de către Ministerul Afacerilor Interne sunt de-a dreptul alarmante. Conform acestora, infracţionalitatea a crescut izbitor de mult în primele luni ale anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în luna ianuarie a anului 2010 numărul total de infracţiuni a fost de 1503, în ianuarie 2011 cifra constituia 2040 de acte criminale. Din numărul total de crime, într-o singură lună au fost comise 59 de infracţiuni cu caracter deosebit de grav, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut cifra a atins „doar” 11 infracţiuni. Decalajul este şi mai mare în cazul lunii februarie 2011, când infracţionalitatea a fost mai mare cu peste 900 de crime decât în februarie 2010 (4615 faţă de 3774). Numărul crimelor deosebit de grave a crescut de la 28 în februarie 2010, la 118 în februarie 2011.
În imagine: AN.P. – anul precedent
AN.C. – anul curent
Infracţiuni grave în primele luni ale anului 2011
4 ianuarie: La 22 de ani, şi-a omorât bunica cu toporul
O femeie de 82 de ani din satul Roşu, raionul Cahul, a murit după ce a fost atacată de nepotul ei cu un topor, iar tatăl şi unchiul făptaşului au ajuns la spital în stare gravă. După o ceartă în familie, la data de 4 ianuarie 2011, nepotul, care mai era şi în stare de ebrietate, cu o furie ieşită din comun, a luat toporul şi a lovit-o în cap pe bunică-sa, care a decedat pe loc. Băiatul nu s-a oprit aici şi, având toporul în mână, le-a aplicat mai multe lovituri lui taică-său şi unchiului, aceştia ajungând la spital cu leziuni grave. Audiat de poliţie, tânărul şi-a recunoscut faptele, motivând că se afla în stare de ebrietate şi nu ştia ce face…
7 februarie: Şi-a ucis vecinul la beţie
Un bărbat din satul Zaim, raionul Căuşeni, a fost omorât de vecinul său la care venise în vizită. Potrivit cercetărilor, în seara de 6 februarie 2011 suspectul şi-a chemat în ospeţie vecinii. După mai multe pahare servite, între soţi s-a iscat o ceartă, iar oaspetele a încercat să le facă parte dreaptă. Gazda, însă, nu a mai stat mult pe gânduri, a luat o rangă metalică şi i-a aplicat vecinului câteva lovituri în diferite regiuni ale corpului. În drum spre casă, acesta a decedat. De menţionat că suspectul crimei nu era la prima abatere de la lege, fiind anterior judecat…
11 martie: Şi-a împuşcat fiul de 25 de ani
Un bărbat în vârstă de 55 de ani şi-a omorât propriul fiu. Victima a fost împuşcată cu o armă de vânătoare. Tragedia s-a produs într-o gospodărie din oraşul Nisporeni. Ca rezultat al investigaţiilor întreprinse, s-a stabilit că tatăl şi fiul locuiau în doi şi deseori se luau la harţă, mai ales când erau în stare de ebrietate. De data aceasta altercaţiile dintre cei doi au fost agresive. După ce feciorul, care se afla în stare de ebrietate, l-a îmbrâncit pe taică-său, acesta a scos arma de vânătoare de model „IJ-5” deţinută legal şi a tras două împuşcături de la spate în fiu, în urma cărora ultimul a decedat. Audiat de oamenii legii, suspectul regretă cele întâmplate şi dă vina pe alcool care i-a întunecat minţile. De asemenea, el spune că deseori feciorul sărea la bătaie ameninţându-l cu moartea…
21 martie: Doi iubiţi au fost găsiţi împuşcaţi în maşină
Un tânăr şi iubita sa au fost găsiţi împuşcaţi în cap într-o maşină la intrarea în satul Selişte, raionul Nisporeni. Cele două cadavre au fost descoperite în maşina tânărului, în câmp, la aproape treizeci de metri de şosea. Atât băiatul, cât şi tânăra care stătea pe bancheta din faţă erau împuşcaţi în cap. Cei doi aveau 23 şi, respectiv, 20 de ani. Versiunea preliminară a procurorilor era că tânărul şi-a împuşcat iubita, după care şi-a tras un glonte în cap. El era căsătorit, avea un copil, iar înainte de tragedie a lăsat un bileţel de adio, prin care şi-a anunţat părinţii că îşi va pune capăt zilelor…
26 martie: În apărarea mamei, şi-a înjunghiat tatăl
Un minor din satul Negureni, raionul Teleneşti, şi-a înjunghiat propriul tată după ce acesta i-a ameninţat mama cu moartea. Crima s-a produs în amiaza zilei de sâmbătă, 26 martie 2011. Oamenii legii au stabilit că suspectul principal s-a dovedit a fi fiul victimei, un tânăr în vârstă de 16 ani. Cercetările au stabilit că în familia cu pricina deseori se produceau certuri, motivul principal fiind gelozia pe care şi-o manifesta soţul victimei. După ce şi-a lovit soţia, bărbatul a luat un cuţit de bucătărie, ameninţând-o cu moartea. Toate acestea producându-se în ochii minorului, copilul a smuls cuţitul din mâna tatălui său şi i-a produs cinci tăieturi în regiunea inimii. Ca rezultat al traumelor suportate, bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a decedat pe loc…
1 aprilie: Omor dublu la Durleşti
La data de 1 aprilie 2011, în jurul orei 01.00, a fost depistat, la o distanţă de circa 500 metri de la Mănăstirea „Sf. Andrei” din oraşul Durleşti, un automobil de model BMW, de culoare verde, fără supraveghere, în care se aflau două cadavre cu semne de moarte violentă. În salonul maşinii, forţele de ordine au identificat cadavrul unei fete, de 15 ani, iar în portbagaj – cadavrul unui tânăr de 18 ani, ambii cu plăgi în regiunea capului sub formă de împuşcătură. Poliţia presupune că cei doi au fost împuşcaţi dintr-o armă cu ţeavă lisă. Totodată, s-a stabilit că tânărul era originar din raionul Teleneşti, iar minora – din oraşul Durleşti şi ambii învăţau în acelaşi liceu…
2 aprilie: Un bărbat a fost ucis pentru 100.000 de lei
Doi bărbaţi au ucis în bătăi un locuitor al satului Larga, raionul Briceni, după care i-au sustras din casă peste 100 de mii de lei. Posibilul motiv al crimei l-a constituit situaţia financiară a victimei care, potrivit localnicilor, deţinea mai multe loturi de pământ. Bărbatul a decedat sub ochii soţiei sale, care a fost legată de cei doi criminali.
4 aprilie: Două minore au fost omorâte cu cruzime
Două surori minore din raionul Cahul au fost omorâte cu sânge rece şi îngropate la marginea satului de alţi patru tineri. Potrivit poliţiei, doi tineri, de 14 şi 19 ani, originari din satul Zârneşti, raionul Cahul, sunt suspectaţi de omorul a două minore din satul Chircani, acelaşi raion. Cercetările forţelor de ordine au stabilit că fetele au fost omorâte în complicitate cu alte două tinere, în vârstă de 17 şi 19 ani, din acelaşi sat. În seara zilei de 29 martie, curent, suspecţii se plimbau pe şoseaua din satul de baştină. În acelaşi timp, victimele se deplasau spre oraşul Cahul, tranzitând satul Zârneşti. Tinerii s-au certat şi suspecţii au târât surorile la o stână din marginea satului. Aici, acestea au fost ţinute şi maltratate cu cruzime timp de două zile. După chinuri insuportabile, cele două surori au fost omorâte şi îngropate pe un câmp de la marginea satului. Forţele de ordine presupun că una din fete ar fi fost îngropată de vie… Cei patru suspecţi au fost prinşi şi sunt cercetaţi în stare de arest. Băieţii sunt suspectaţi şi de furt. Potrivit poliţiei, unul din ei, în vârstă de 14 ani, a fost anterior implicat în şase furturi.
Comentariul criminalistului
Iurie Lari, specialist în criminologie, din cadrul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”, are câteva explicaţii cu privire la situaţia creată.
Plecarea cadrelor calificate din Poliţie. Sporirea criminalităţii în această perioadă se datorează faptului că mai mulţi poliţişti experimentaţi au demisionat din poliţie în urma reformelor MAI. „Nucleul de colaboratori profesionişti a plecat în rezervă, iar în locul lor au rămas cadre mai tinere”, consideră Lari.
Poliţia nu mai tăinuieşte crimele. Pe de altă parte, el susţine că un alt motiv al sporirii numărului statistic de crime este faptul că poliţia nu mai tăinuieşte infracţiunile, aşa cum o făcea pe timpul guvernării comuniste şi că, în prezent, presa şi societatea civilă au acces liber la informaţie.
Instituţiile penitenciare nu-şi fac munca cum se cuvine. Încă un aspect elucidat de criminalist îl constituie faptul că instituţiile penitenciare din R. Moldova „nu corijează infractorii, ci de multe ori le influenţează în mod negativ comportamentul psihologic”. Astfel, deţinuţii eliberaţi după o detenţie lungă nu sunt în stare să se încadreze în societate şi se dedau la săvârşirea unor noi infracţiuni.
Consecinţele violenţelor de la TV şi Internet. În cazul crimelor comise de copii (omorul surorilor din raionul Cahul), expertul susţine că aceştia sunt motivaţi zi de zi să acţioneze violent, prin intermediul televiziunii, internetului şi jocurilor de calculator care promovează agresiunea. „Este evident că minorii sunt influenţaţi să comită crime, în condiţiile în care au acces liber la cruzimea şi violenţa promovate prin internet şi mass-media. Cu toate acestea, fenomenul violenţei în rândul minorilor este mult mai complex, iar comportamentul agresiv este de cele mai multe ori motivat de mediul socio-psihologic în care trăieşte minorul şi nivelul de educaţie al acestuia”.
Suicid sau omor în cazul cuplului de la Nisporeni? În cazul omorurilor de la Ialoveni, Nisporeni şi Durleşti, criminalistul consideră că ar putea fi vorba de acelaşi suspect. „Mai întâi, dă de bănuit faptul că cele trei crime atât de asemănătoare au fost comise într-un interval scurt de timp”. În ceea ce priveşte tragedia de la Nisporeni, criminalistul nu exclude posibilitatea unui dublu omor. „Dacă incidentul de la Nisporeni ar fi fost unicul de acest gen, aş fi crezut în versiunea de suicid, însă în situaţia când avem deja trei astfel de omoruri am anumite dubii că ar fi vorba de sinucidere”.
Comentariul psihologului
Diana Postu-Blajinu, psiholog şi lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova, analizează ultimele crime din punctul de vedere al psihologiei sociale.
Haosul din societate. Starea de incertitudine şi neclaritate din societatea moldovenească ar putea fi unul din motivele creşterii criminalităţii în rândul populaţiei. „Din câte cunoaştem, din experienţele internaţionale, crizele politice, sociale şi cele cu caracter economic influenţează nivelul criminalităţii şi gravitatea crimelor”, spune psihologul.
Frustrarea din copilărie. În particular, comportamentul unui criminal este influenţat în mare parte de aspectul ereditar şi de frustrările din copilărie şi adolescenţă. „Există cazuri când o persoană normală la prima vedere îşi maschează agresivitatea. Însă mai devreme sau mai târziu, caracterul agresiv va ieşi la iveală”. Specialista afirmă că comportamentul deviant poate fi mai uşor sesizat în copilărie, fiind manifestat de cele mai multe ori prin maltratarea animalelor sau prin inhibiţie excesivă. „Persoana instabilă psihic poziţionează victima ca fiind inferioară acesteia şi o percepe ca pe o fiinţă slabă şi neajutorată, iar acest lucru îi compensează propriul complex de inferioritate”, consideră Diana Postu-Blajinu.
Criminalii în serie sunt un caz aparte. Este imposibilă identificarea unui criminal în serie în baza unui profil sau şablon. „Ei sunt foarte diferiţi din punct de vedere psiho-comportamental”, afirmă psihologul. Toţi ucigaşii în serie au comportamente şi motivaţii diferite. „Criminaliştii pot stabili schema prin care acţionează un asasin în serie, însă este puţin probabil să o mai poată folosi în depistarea altor criminali”. În ceea ce priveşte alegerea victimelor, criminalii în serie identifică victimele cu persoanele care în trecut i-au supus unor abuzuri fizice sau sexuale, ori le-au provocat frustrări emoţionale. „Omorurile în serie reprezintă, de fapt, răzbunarea criminalilor pe întreaga societate care, în viziunea lor, i-a marginalizat ori le-a provocat anumite traume psihologice”, declară specialista.
De ce îşi alege victimele dintre îndrăgostiţi? „În cazul în care ancheta va stabili că o singură persoană a săvârşit omorul celor trei cupluri, apare un profil mai specific al ucigaşului”, afirmă psihologul. Este foarte probabil ca acesta să fi avut vreo problemă în relaţia de cuplu, iar faptul că el ucide perechile îndrăgostite reprezintă un protest sau o frustrare faţă de propriul eşec în viaţa personală sau intimă. În cazul acestui criminal, psihologul consideră că este vorba de un conflict intern, care nu este exteriorizat în viaţa cotidiană.