Moldovenii au luat cu asalt Piaţa Centrală
Chiar dacă produsele stau în praf, practic pe marginea drumului, acest fapt nu mai deranjează pe nimeni: nici pe poliţiştii din zonă, nici pe cumpărătorii care se înghesuie să-şi facă provizii pentru masa de sărbătoare. Deşi cumpărătorii spun că preţurile sunt mari, nimeni dintre ei nu va renunţa la bucatele tradiţionale, iar unii ne-au spus că au economisit câteva luni bune, numai ca să aibă îndeajuns bani pentru a procura cele necesare.
Moldovenii aflaţi în febra pregătirilor pentru Paşti au invadat pieţele de produse alimentare din capitală. Cea mai mare aglomeraţie este la standurile cu carne şi brânzeturi, deşi acestea sunt şi cele mai costisitoare produse din piaţă. „Preţurile sunt exagerate, dar nu vrem să ne lipsească nimic de pe masa de sărbătoare, este o tradiţie pe care o respectăm cu sfinţenie. Am mai făcut ceva economii în timpul anului ca să îmi permit să întâlnesc copiii şi neamurile cu o masă plină cu ceea ce trebuie. Nu am calculat cât am cheltuit până în prezent, dar la sigur câteva mii”, mi-a spus Elena, o femeie din Chişinău, în timp ce procurase un miel de 400 de lei de la un ţăran care îşi vindea marfa pe trotuarul de lângă piaţă.
Întrebată fiind de ce vinde mielul pe stradă, şi nu în piaţă, o altă „vânzătoare” a motivat prin faptul că un loc în piaţă costă cât un cârlan proaspăt sacrificat. „Locul este oferit pentru 250 de lei. Practic trebuie să dau un cârlan degeaba şi în plus trebuie să plătesc un pumn de bani pentru certificate”, spune Lena, o tânără originară din Căuşeni, care vindea doi miei pe o cutie de carton.
Dacă încă nu v-aţi făcut cumpărăturile pentru Paşti, aflaţi că va trebui să scoateţi din buzunar cel puţin 1000 de lei. Astfel, tradiţionalul mieluţ, pe marginea drumului poate fi procurat la preţul de 70 lei kg, iar în hala din piaţă carnea de cârlan variază între 38 şi 65 lei kg. Dacă vreţi să faceţi friptură de porc la cuptor, va trebui să plătiţi 70 lei/kg, iar pentru costiţele de purcel – 50-65 lei. Carnea de vită costă între 65 şi 80 lei/kg. Un kg de picioruşe de porc, numai bune pentru răcituri, costă 40 de lei, iar dacă preferaţi răciturile de pasăre, va trebui să mai scoateţi din buzunar între 200 şi 250 lei pentru un cocoş crescut la ţară. Pentru un curcan de vreo 7 kg va trebui să vă goliţi portofelul cu 500 de lei. Iar dacă sunteţi mare amator de carne de iepure, va trebui să plătiţi circa 100 lei pentru numai un kg.
Deoarece brânza şi caşul de oaie trebuie să fie neapărat pe masa de Paşti, pentru aceste produse va trebui să mai plătiţi încă 70 de lei pentru un kg. Dacă vă doriţi să asortaţi brânza cu legume proaspete, aflaţi că roşiile costă circa 35 lei kg, castraveţii – 55 lei, ardeii – 45 lei, ceapa verde – 16 lei, o legăturică de ridichi – 10 lei.
Singurele produse care s-au ieftinit sunt ouăle: la producători ele pot fi procurate cu 9-11 lei pentru zece ouă. Ţăranii vând cu 20 de lei zece ouă de găină şi cu patru lei un ou de gâscă.
Astăzi va fi deschis tradiţionalul Iarmaroc de Paşti în zona Parcului Catedralei unde urmează a fi comercializată pască, cozonaci, ouă vopsite şi alte produse nelipsite la sărbătorile pascale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!