Economie

Moldovenii își păstrează banii acasă, și nu în bănci

Autorii studiului GfK Financial Markets Data System (FMDS) spun că, deși o treime dintre moldoveni au economii, doar 15% aleg produsele bancare de economisire, în vreme ce o parte semnificativă din populaţie pune bani deoparte în numerar (25%).

„Banii la saltea sunt o metodă destul de răspândită în Moldova, situație întâlnită și în alte țări din Europa Centrală și de Est. Percepţia utilizatorilor este că această modalitate de economisire este printre cele mai sigure. Un alt aspect important, care influențează felul în care sunt păstrate economiile, este dorinţa de a avea la îndemână rezerve lichide pentru situaţii de urgenţă”, spune Anca Zamfirescu, consultant GfK în cercetarea piețelor financiare.

Potrivit studiului, incidenţa populaţiei bancarizate în Moldova este de 54% din totalul locuitorilor între 18 şi 70 de ani, în jumătate față de Slovenia, unde gradul de bancarizare este sută la sută, sau cu 17% mai puțin decât în Polonia. În România gradul de bancarizare este de 60%.

Totuși acest indice este diferit de la o regiune a Moldovei la alta. În timp ce în Chișinău este mult peste medie, 74%, în regiunea de dezvoltare Nord este semnificativ mai scăzut decât în restul țării, respectiv 39%. Însă proporțiile nu se păstrează nici în cazul tuturor categoriilor de produse, nici în ceea ce priveşte performanța mărcilor diferiților competitori din piață.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *