Moldovenii, rătăciţi… prin sondaje
„Barometrul Opiniei Publice – Noiembrie 2010”, realizat de IMAS-INC Chişinău pe un eşantion de 1104 persoane, afirma că PCRM va acumula 25,6% din voturile alegătorilor, PLDM – 21,4%, PD – 9,9%, PL – 8,6%. Respondenţii din regiunea transnistreană nu au participat la sondaj, iar indecişii reprezentau 26,1 la sută.
Sondajul Centrului de Cercetare Sociologică, realizat în perioada 1-14 noiembrie, pe un eşantion de 1530 de persoane, afişa următoarele date: PCRM va acumula 35,5%, PLDM – 24,2%, PL – 16,8%, PD – 14,3%. Rezultatele conţineau preferinţele diasporei. Marja de eroare constituia ± 2,6%.
Sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, realizat între 11-20 noiembrie în 68 de localităţi de pe malul drept al Nistrului (1593 de persoane) şi 15 localităţi (618 respondenţi) de pe malul stâng, a reflectat următoarele: PCRM – 27%, PLDM – 19%, PD – 10%, PL – 9%, AMN – 6%, PUM – 4%. Rezultatele sondajului de pe cele două maluri au fost analizate separat. Din respondenţii transnistreni, 51% nu ştiau cu cine vor vota, din ceilalţi – 18% alegeau PD, 16% – PCRM şi 5,5% – PUM.
Exit-poll-ul realizat pe parcursul zile de 28 noiembrie de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la comanda postului Publika TV, a dat următoarele cifre: PLDM – 34,6%; PCRM – 25,7%; PL – 15,7%; PD – 15,1%. Cel de-al doilea exit-poll, realizat duminică de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, în colaborare cu postul privat Prime TV, prezintă următoarele: PCRM – 33,8%; PLDM – 32,2%; PD – 14,1%; PL – 10,2%.
Precum s-a văzut după numărătoarea voturilor, însă, niciuna dintre aceste cercetări nu a reuşit să identifice preferinţele reale ale alegătorilor pentru 28 noiembrie. Care e cauza, am încercat să aflăm de la specialiştii în domeniu şi câţiva analişti politici.
Oamenii nu spun în sondaje ceea ce fac în realitate…
Directorul IMAS, Doru Petruţi, a declarat pentru TIMPUL că cele două exit-poll-uri au fost diferite din punct de vedere metodologic: unul cu 250 de secţii (IRES) şi celălalt cu 70 (CBS-AXA), care şi-a asumat un risc metodologic ridicat. „Calitatea unui exit-poll depinde de operatorii care lucrează. Exit-poll-urile au fost realizate de o companie experimentată cu standarde de lucru pe piaţă şi una adusă din afară, care şi-a recrutat operatori noi, a făcut instructaj într-un mod nepotrivit şi a alocat resurse nepotrivite pentru un astfel de sondaj. Structura eşantionului obţinut de IRES este una foarte optimistă, cu respondenţi tineri şi persoane cu studii superioare. Operatorii s-au ghidat după minimul efort – au intervievat persoanele care răspundeau”, a menţionat Doru Petruţi. Potrivit lui, sondajul CBS-AXA ne dă o ordine corectă la partide, la PLDM, PD şi PL evaluările fiind foarte apropiate de ceea ce vor obţine. La PCRM diferenţa e destul de mare pentru că „înainte de alegeri există vreo 3-4% de electorat PCRM care nu declară cu cine ar vota…”.
Expertul Corneliu Ciurea de la IDIS „Viitorul” a declarat pentru „Europa Liberă” că rezultatul final se va apropia oarecum de cel al exit-poll-ului realizat de CBS-AXA. „Trebuie să recunoaştem că realizarea unor sondaje în RM este extrem de dificilă, având în vedere că suntem o societate aflată încă în tranziţie, totuşi, cu cetăţeni care se află într-un du-te-vino neîncetat. Instrumentele ştiinţifice pot să funcţioneze doar într-o societate stabilă şi nu una fluctuantă. Oamenii într-adevăr nu spun în sondaje ceea ce fac în realitate, din conformism răspunzând în sondaje ceea ce cred ei că aşteaptă de la ei operatorii”, a menţionat Corneliu Ciurea.
„E clar că a existat o acţiune împotriva exit-poll-urilor din partea electoratului comunist. Oamenii au simţit asta ca pe o ameninţare şi asta i-a făcut să nu fie sinceri”, a explicat Vasile Dâncu, directorul IRES, imensa eroare dintre exit-poll-ul făcut de institutul său şi rezultatele reale ale alegerilor. La rândul său, directorul CBS-AXA, Ion Jigău, ne-a spus: „Tabloul calitativ este acela pe care l-am dat noi. În toate exit-poll-urile pe care le-am făcut, procentele Partidului Comuniştilor nu corespund cu cele reale. PCRM are mari capacităţi de mobilizare în momentele importante pentru ei, spre deosebire de celelalte partide. Noi reflectăm în sondaje o realitate care nu întotdeauna este curată în oglindă, fiind reflectată în mod diferit”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!